Unga tvekar om vaccination

avErik Wiman

NYHETER

STOCKHOLM Fyra unga svenskar svävar mellan liv och död i den nya influensan.

Men många mellan 25 och 34 år planerar att inte vaccinera sig.

– Det är ett problem eftersom den nya influensan i högre grad drabbar yngre människor, säger Smittskyddsinstitutets generaldirektör Johan Carlsson.

72 procent av svenskarna tänker vaccinera sig mot svininfluensan så fort medlet blir tillgängligt. Det visar Socialstyrelsens undersökning.

Myndigheterna hoppas att det kommer att bromsa spridningen av sjukdomen avsevärt, så länge vaccineringen kommer igång i tid.

– 72 procent är en hög siffra, men vi vill att alla som kan ska göra det, säger Anders Tegnell, avdelningschef på Socialstyrelsen.

Bara sex av tio tänker ta spruta

– Genom att vaccinera sig skyddar man inte bara sig själv utan hjälper också andra, exempelvis spädbarn eller människor med äggallergi som inte kan ta vaccinet, påpekar han.

En grupp skiljer sig från mängden. Vuxna mellan 25 och 34 år är mindre benägna att skydda sig. Bara sex av tio tänker ta de två sprutorna.

Samtidigt har det visat sig att de i högre utsträckning än vanligt kan drabbas av sjukdomen. De fyra personer som nu vårdas med livshotande symptom till följd av influensan är alla unga.

”Riskerar andras hälsa”

– Det är inte längre bara gamla och skröpliga som riskerar att bli allvarligt sjuka, unga måste förstå att det är viktigt att skydda sig, säger Johan Carlsson

Han är inte förvånad över resultatet. Myndigheterna har ofta svår att nå fram med hälsobudskap till just unga vuxna.

– De har ännu inte kommit in i medelåldern, när nya krämpor brukar dyka upp och tänker därför att de inte själva kommer att drabbas.

Det är ett egoistiskt resonemang anser han. Även om man inte är rädd för egen del måste man tänka på andra människor i sin omgivning.

– Det kan finnas människor med diabetes och med andra sjukdomar i kamratkretsen vars hälsa man riskerar.

”Feber kan skada fostret”

En särskilt utsatt grupp är gravida kvinnor som bör skyddas från viruset så långt det är möjligt.

– Graviditeten kan innebära förändringar i immunförsvaret. Dessutom kan hög feber vara skadligt för fostret, säger Johan Carlsson.

ARTIKELN HANDLAR OM