Nyheter

”Kraven på arbetslösa och sjuka måste mot- svaras av rättigheter”

Av: 

Sofia Ström

NYHETER

S vill ersätta delar Arbetsförmedlningen och Försäkringskassan med ny myndighet

De som kan och vill ska få hjälp till ett jobb, enligt S nya jobbpolitik.

– Alla ska kunna försörja sig på en lön, säger Ylva Johansson.

Ylva Johansson, (s).
Ylva Johansson, (s).

Socialdemokraterna presenterade i dag sin nya jobbpolitik.

– Det viktigaste är att vi har tagit fram en sammahållen politik som räcker till för alla med olika förutsättningar på arbetsmarknaden, säger Ylva Johansson, Socialdemokraternas talesperson i sociala frågor, till aftonbladet.se.

Ny organisation

Hon säger att det krävs en aktiv arbetsmarknadspolitik för att inte upprepa lärdomen från 90-talets kris, då en stor grupp människor hamnade utanför arbetsmarknaden. Det gäller se till att sjukskrivna, funktionshindrade och långtidsarbetslösa inte slås ut helt.

S föreslår därför att delar Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen slås ihop till en ny organisaton som de kallar Kraftsam.

– Idag är många för friska för Försäkringskassan och för sjuka för Arbetsförmedlingen, dem vill vi fånga upp.

Personligt stöd

Bland annat vill S att de människor som har det behovet ska få rätt till en handlingsplan med en personlig handledare. De ska få aktivt stöd för att hitta ett arbete utifrån sina förutsättningar.

– Det kan handla om rehabilitering, arbetsmarknadsutbildning och subventionerad anställning om det är vad som krävs. Alla ska kunna försörja sig på en lön.

Vänder på steken

– Idag har man tidsgränser som gör att man åker ut ur försäkringen. Vi vrider på det, kraven på individen måste motsvaras av rättigheter. Tidsgränserna ska i stället handla om individens rätt till hjälp och stöd ut på arbetsmarknaden.

Finansieringen då?

– Ingenting är så dyrt som att lämna människor i arbetslöshet och passivitet. Det handlar om resurser som redan finns, men också genom nya medel.

Försäkring för studier

S presenterar även en kompetensförsäkring, med vilken man ska kunna studera under kortare eller längre tid mitt i arbetslivet.

– Tanken är att det är en försäkring som du kan använda vid omställning på arbetsmarknaden, om du inser att ditt jobb är hotat. Den kan betala för en ny utbildning eller en vidareutbildning och ska förhindra att du trillar ut i arbetslöshet.

ANNONS

Stoppa myggen! Nu är det SPECIALPRIS på myggmedel! VINNARE av Aftonbladets test av bästa myggmedel 2022!

Extern länk från MEDS

Köp här!

Publisert: