Nyheter

MP-politiker petas efter bröstkupp

Av: 

Anna Lindberg

NYHETER

Visade sina bröst under Reinfeldts tal i Almedalen – nu petas Jenny Wenhammar

Under Fredrik Reinfeldts tal i Almedalen rusade hon fram till scenen – och visade sina bröst.

Nu petas Jenny Wenhammar, 42, (MP) från partiets riksdagslista i nordvästra Skåne.

– Jag har inte hunnit känna något än, säger hon till Aftonbladet.

På måndagsmorgonen stod det klart att den miljöpartistiska politikern Jenny Wenhammar, 42, petas från Miljöpartiets riksdagslista i nordvästra Skåne. Anledningen till att hon inte längre får stå med på listan är att hon i början av juli i år deltog i en aktion mot statsminister Fredrik Reinfeldt i Almedalen.

Jenny Wenhammar, som är Sveriges talesperson för feministiska aktivistorganisationen Femen, genomförde kuppen under statsministerns tal i Almedalen tillsammans med tre andra Femen-aktivister.

Aktivisterna sprang innanför avspärrningarna, fram mot scenen, och visade sina bara bröst. På deras kroppar stod det bland annat "Lobbyists go home" och "No mining boom".

Uppmärksammad i sociala medier

Aktivisterna greps, men släpptes under samma dag. Syftet med deras kupp var att uppmärksamma kalkexploateringen i Ojnareskogen på norra Gotland. Exploateringen är något som många miljöaktivister tycker bryter mot miljöbalken.

Kuppen blev uppmärksammad, inte minst på sociala medier, där aktionen fick mycket kritik. En av de som kritiserade aktivisternas agerande var riksdagsledamoten Gunnar Axén (M).

–  Ingen person får störa ett allmänt möte, så är det bara. Det är fel oavsett vems möte du avbryter. Alla ska ha möjlighet att utnyttja sin yttrandefrihet utan att bli avbruten. Du har visat att du är långt från rätt person att kandidera till riksdagen eftersom du inte respekterar lagen eller de demokratiska spelreglerna, sa han.

"Våra enda vapen är våra bröst"

Jenny Wenhammar menade att hennes blottande inte alls utgjorde något hot mot öppenhet.

– Femen är för ickevåld, våra enda vapen är våra bröst. Och det viktiga är att gruvboomen har fått lite mer utrymme än om vi inte hade gjort det här, sa hon.

Som motivering till att Jenny Wenhammar nu stryks från Miljöpartiets riksdagslista i nordvästra Skåne skriver partiet följande i ett pressmeddelande:

"Det inte är förenligt med att vara förtroendevald för Miljöpartiet - eller att vara kandidat till ett sådant uppdrag - och samtidigt som aktivist störa ut andra partiers företrädare när de håller sina anföranden".

"En viktig del av en demokrati"

Till Aftonbladet säger Jenny Wenhammar att hon trots beslutet fortfarande står för sin aktion.

– Aktivism bör ses som en viktig del av en demokrati i Sverige och i världen. Jag hade till exempel inte haft rösträtt eller ansetts vara en människa, en egen individ som ingen annan äger, om det inte hade varit för aktivism. Utan aktivism hade vi fortfarande varit ett par hundra år tillbaka i tiden, säger hon.

Hon poängterar att det är viktigt att politiker stör andra politiker, så som hon själv störde Fredrik Reinfeldt under hans tal i Almedalen.

– Alla andra människor får räkna med att bli störda lite här och var – politiker ska inte ha en bubbla runt sig. Det behövs mer ifrågasättande.

Vad gäller Miljöpartiets beslut om att inte ha kvar henne på riksdagslistan säger Jenny Wenhammar att hon kan förstå det – men att hon inte håller med.

– Jag har inte hunnit känna något än. Jag väljer att jobba för det jag tror på.

Om sin fortsatta framtid inom Miljöpartiet har hon inte mycket att säga i dagsläget.

– Det kan hända så mycket, så det har jag inte tänkt på. Jag känner mig inte önskvärd från styrelsens håll, men jag vet att det finns många som ser detta som en viktig och självklar roll inom Miljöpartiet.

ANNONS

SISTA CHANSEN: Upp till 25 % på solskydd för alla hudtyper hos MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert: