700 miljoner skulle bli jobb – blev skuld

1 av 2 | Foto: I stället för att bygga etanolfabriker i Norrland började Sekab och dess vd, Per Carstedt, investera i bland annat Afrika. Detta efter att Umeå, Skellefteå och Örnsköldsvik pumpat in totalt 700 miljoner kronor i bolaget i hopp om att skapa jobb. I dag är Örnsköldsvik, där affären mestadels utspelade sig, en av Sveriges mest skuldtyngda kommuner.
NYHETER

Tre kommuner köpte halva etanolbolaget Sekab och pumpade in över 700 miljoner kronor.

Men det blev inga jobb i Norrland.

Istället storsatsade vd:n "Etanol-Jesus" i Afrika.

Kvar i Sverige fanns skulderna.

SVT:s Uppdrag granskning har undersökt härvan kring energibolaget Sekab i Örnsköldsvik.

I början av 2000-talet hyllades bolaget för sin satsning på att framställa etanol.

Kommunerna Umeå, Skellefteå och Örnsköldsvik trodde starkt på det nya bränslet. De tre beviljade lån på 170 miljoner kronor till bolaget och vd:n Per Carstedt, även kallad "Etanol-Jesus".

Senare gick kommunerna ihop och köpte hälften av Sekab.

Men i stället för att bygga etanolfabriker i Norrland storsatsade bolaget i Polen, Ungern, Moçambique och Tanzania.

Gick dåligt – fortsatte ändå

När det började gå sämre ekonomiskt fortsatte kommunerna - via en komplicerad struktur av moderbolag och dotterbolag - att pumpa in pengar. Totalt har det blivit över 700 miljoner kronor.

Till slut bestämde sig Sekab för att avyttra Afrikabolagen. Per Carstedt lämnar vd-posten. Men han dök snart upp igen.

År 2009 köpte Carstedts bolag Ecodevelopment de två Afrikabolagen för 200 kronor styck. Enligt Uppdrag granskning hade han då fått en halv miljon kronor för att, som konsult, hitta köpare till bolagen.

I stället för etanol satsar han numera på sockerrörsodling.

– Så länge det är riktig brist på socker så måste vi göra socker först. Men förhoppningsvis - om man nu kan täcka bristen - då är det ju fritt om man vill göra socker eller etanol, säger han i programmet.

En av de mest skuldtyngda kommunerna

I dag går det bättre för Sekabkoncernen. Men Örnsköldsvik - där affären mestadels har utspelat sig - är en av de mest skuldtyngda kommuner i hela Sverige, enligt Uppdrag granskning.

Kommunstyrelsens ordförande, Elvy Söderström (S), har varit med från början och fattat flera beslut om lån till Sekab. I dag ångrar hon kommunens del i Afrikasatsningen. Men hon håller inte med om att det ledde till hundratals miljoner kronor i förluster.

– Vi har belastningar på åtta miljoner kronor per år de senaste åren. Det betyder att vårt ekonomiska resultat skulle kunna ha varit åtta miljoner bättre om vi inte gått in i den här affären. Med facit i hand finns det saker vi skulle ha gjort annorlunda, säger hon till Aftonbladet.

Fotnot: Programmet Uppdrag granskning sänds i SVT1 onsdag den 27 augusti klockan 20.00.