Valåret 2014

Åkesson: ”Snudd på skandalöst”

Av: 

Nivette Dawod

NYHETER

SVT konfronterade Jimmie Åkesson om att SD räknat för lågt på sitt a-kasseförslag.

Efter att ha dubbelkollat med riksdagens utredningstjänst svarade SD-toppen idag:

– Det är snudd på skandalöst att göra så, sa han vid en presskonferens.

I gårdagens partiledarutfrågning i SVT hade programledarna fått en uträkning av regeringskansliet om att den totala utgiftsökningen för SD:s förslag om att förstatliga och höja a-kassan skulle hamna på 7,7 miljarder för 2016.

Till skillnad från SD:s egna uträkningar på 5,8 miljarder kronor för samma år.

En skillnad på 1,9 miljarder.

Partiledaren ville inte medge någon felräkning utan sa att man skulle prata på nytt med riksdagens utredningstjänst (RUT), som beräknat efter fråga från partiet.
Under onsdagen bekräftade två chefer på RUT för SD att man var säker på sina siffror.

”Står fast vid uträkningen”

– Vi står fast vid den uträkning som vi har gjort i valmanifestet, vi vet inte vem på regeringskansliet som räknat åt SVT, det är väldigt konstigt att de inte kan uppge sin källa, sa Jimmie Åkesson vid en presskonferens.

Tillsammans med den ekonomisk-politiske talespersonen Oscar Sjöstedt riktade han hård kritik mot SVT, och det faktum att han inte fått se uppgifterna om den nya uträkningen före partiledarutfrågningen.

– Att kasta fram siffror som visar sig vara sannolikt felaktiga eller på något sätt inte stämmer överens med vårt förslag i direktsändning får mig att framstå som mindre vetande. Jag tycker att det är anmärkningsvärt. Det är snudd på skandalöst att man gör så i en sådan viktig programpunkt som SVT:s utfrågningar, sa Jimmie Åkesson på presskonferensen.

”Inga skäl att revidera”

Oscar Sjöstedt slog också ifrån sig den kritik som bland annat fackförbundet TCO och Almega riktat mot kostnadsförslaget. TCO ifrågasätter att kostnaden för förändringar inte skulle bli högre, enligt SD:s kalkyl.

– Uträkningen stämmer inte. Det är en underskattning av kostnaderna. Det blir västentligt högre än fem miljarder, säger utredaren Mats Essemyr till TT.

Förslaget om a-kassan handlar bland annat om att höja från 680 till 1 200 kronor om dagen de första 100 dagarna och att medlemskapet ska vara avgiftsfritt.

Oscar Sjöstedt framhöll efter presskonferensen i riksdagen att man litar på RUT:s beräkningar, och att förslaget står fast.

– Vi har inga skäl att revidera rapporter vi får från riksdagens utredningstjänst, sa han.

Försvarar beslutet

SVT:s programledare Mats Knutson försvarar beslutet att inte låta Jimmie Åkesson ta del av siffrorna på förhand, ingen partiledare vet säkert vilka frågor som tas upp vid utfrågningarna, säger han till SVT.

– Sedan ska man komma ihåg att när vi ställde frågan till Jimmie Åkesson visste han inte ens vad hans eget förslag kostade. Det är anmärkningsvärt.

Han säger vidare att man använt regeringskansliets tjänstemän som tagit fram underlaget och att det var identiskt med andra stora aktörers uträkningar, som TCO och Socialdemokraterna.

– Det är inte de siffror som vi använder som sticker ut i sammanhanget utan det är Sverigedemokraternas siffror, säger Knutson till SVT.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Valåret 2014