Nu säljs författarens stora bokskatt

Foto: Författaren och poeten Alf Henriksson
NYHETER

Författaren och poeten Alf Henriksson hade en stor privat boksamling.

Totalt handlar det om 70 hyllmeter böcker.

Böcker som allmänheten nu har möjlighet att lägga vantarna på den 23 april, om man råkar befinna sig på biblioteket i Huskvarna.

– Det är inte så mycket skönlitteratur, utan det här var hans arbetsbibliotek. Han behövde slå upp saker och han gjorde det. Samlingen är en varierad kompott och speglar hans väldigt breda bokutgivning, säger Agneta Lundström som är ordförande i Alf Henriksons Sällskap som har drygt 1 100 medlemmar.

Alf Henrikson lär bland annat ha skrivit ca 20 000 dagsverser i Dagens Nyheter. Han belönades under sin livstid med bland annat St Eriksmedaljen, Nils Ferlin-sällskapets Hederspris och 1987 hedrades han av regeringen med en professur.

Nu säljs alltså hans stora privata boksamling som de senaste 20 åren har funnits på biblioteket i Huskvarna. Det handlar om totalt runt 2 500 böcker som tar upp cirka 70 hyllmeter, berättar Agneta Lundström.

– Det handlar om historiska urkunder, han införskaffade många böcker av det slaget, bland annat av Grimberg. Det är även böcker om litteraturhistoria, personhistoria, och topografisk litteratur. Han var inne på många områden!

En ovanlig människa

Böckerna skänktes av Alf Henriksons familj till Alf Henrikson-sällskapet efter författarens död 1995. Sedan dess har böckerna förvarats i bibliotekets källare men nu när biblioteket flyttar till nya lokaler finns det inte längre plats för boksamlingen. Därför har sällskapet nu kommit fram till att böckerna ska säljas på Världsbokdagen den 23 april på biblioteket.

– Vi har haft diskussioner om det här en längre tid. Vi i styrelsen har fattat beslutet att böckerna ska gå ut till försäljning, så människor kan glädjas åt hans böcker. Det är det bästa vi kan göra.

Finns det några dyrgripar i samlingen?

– Det är inte så många ovanliga verk. De har nog antagligen försvunnit tidigare. Däremot var han ovanlig. Alf Henrikson samlade kunskap.

ARTIKELN HANDLAR OM

Böcker