Löfvens vallöften spricker

Publicerad 2014-10-02

I valrörelsen kritiserade Socialdemokraterna krogmomsen flitigt.

Men nu har Socialdemokraterna och Miljöpartiet kommit överens om att behålla krogmomsen och rutavdraget.

– Så är det när man inte är i majoritet, säger Magdalena Andersson, Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson till Aftonbladet.

I valrörelsen kritiserade socialdemokraterna krogmomsen. Och Socialdemokraternas Magdalena Andersson har sagt att en sänkt krogmoms hade räckt till 10 000 lärarjobb. Partiledaren Stefan Löfven sa att Socialdemokraterna prioriterade fler jobb än sänkt restaurangmoms.

Miljöpartiet ställde sig på Alliansens sida i frågan om krogmomsen.

”Har varit kritiska”

Men i samtalen inför regeringsbildandet har de kommit fram till att den sänkta krogmomsen blir kvar tillsammans med rutavdraget, rapporterar Expressen. Magdalena Andersson mötte Aftonbladet utanför Socialdemokraternas hus på  Sveavägen i Stockholm. Hon bekräftar att krogmomsen blir kvar:

– Ja, här har Miljöpartiet drivit på i förhandlingarna. Så är det när man inte är i majoritet då får man inte heller igenom alla sina förslag, säger hon till Aftonbladet.

Hon berättar att samtalen med Miljöpartiet går ”väldigt bra”. 

Att socialdemokraterna inte fått igenom frågan om den kritiserade krogmomsen förklarar Andersson:

– Vi har kritiserat många saker, som de fallande skolresultaten, den höga arbetslösheten bland ungdomar och vi har varit kritiska mot krogmomsen.

MP: Viktig reform

Mikael Damberg, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, mötte Aftonbladet på morgonen. Han säger att frågan om den tidigare kritiserade krogmomsen har gjorts upp i förhandlingar mellan partierna.

– Det är så att Socialdemokraterna har kritiserat och Miljöpartiet har haft en annan hållning. Nu har vi gjort upp om den frågan. Det är ett tydligt besked.

Per Bolund som förhandlat för Miljöpartiet är nöjd med att krogmomsen får vara kvar, rapporterar tidningen.

– Det har varit en viktig reform som vi drivit länge. Därför är vi glada för att vi lyckats se till att den sänkta momsen ligger kvar, säger han till Expressen.

KD: ”Trojansk häst”

Oppositionsledaren Göran Hägglund (KD) som en gång var med om att införa krogmomsen är både kritisk och positiv till att krogmomsen blir kvar. En del av kritiken är att han menar att S och MP:s process ”förvirrar väljarna”.

– Det är dåligt att man inte kan ge besked före valet. Utan man mörkar sig genom valrörelsen och ur den här trojanska hästen hoppar det allsköns politik som ingen hade en möjlighet att förutse, säger Göran Hägglund till Aftonbladet.

Men han är positiv att den halverade krogmomsen får leva kvar under S och MP:s styre.

– Ja, det är bra för alla ungdomar som får behålla sina jobb och det är bra för alla dem som tröskeln blir lägre för att ta sig in på arbetsmarknaden. Vi vet att hotell- och restaurangjobb är en bra ingång för många som annars inte har lätt att sa sig in på arbetsmarknaden och därför är det glädjande i sak, säger Hägglund.

Under denna mandatperiod, tror du att S och MP kommer att ändra sig mer åt er riktning?

– Väldigt mycket av det som hittills presenterats är en förlängning av Alliansens politik. Jag tror det kommer fler saker i den linjen som har förts av oss Det är rätt i sak, det finns stabila underlag och underbyggnaden.

Läxrut försvinner

Ännu rutavdraget kommer att vara kvar.

– Vi hade förslag om att man skulle halvera taket på rutavdraget, men det har vi inte fått igenom i den här budgeten, säger Andersson.

Men källor inom S uppger för TT att möjligheten för det hårt kritiserade avdraget för läxhjälp kommer att tas bort. Läxrut infördes 2013 och har anklagats för att gynna barn i välbärgade familjer. Reformen har även fått kritik från Skolverket som varnat för att den kan förstärka redan existerande skillnader i studieresultaten bland barn som kommer från ekonomiskt starka och svaga elever.

”Känns bra”

I dag väntas S-ledaren Stefan Löfven väljas till ny statsminister. Den erkänt morgonpigge Löfven gick ut från sitt hem i centrala Stockholm redan vid tjugo över sju imorse. Han såg glad ut och meddelade:

– Det känns bra.

Därefter steg han in i bilen och begav sig mot okänd plats, mest troligt till Socialdemokraternas riksdagskansli. Klockan 14 i dag prövas förslaget om ny statsminister och imorgon väntar Löfvens regeringsförklaring och presentation av den nya regeringen.

Följ ämnen i artikeln