Nyheter

Polisen tvångshämtade två barn från skola - nu utvisas familjen

Av: 

Eric Emanuelsson

NYHETER

Den nioårige pojken lekte på skolgården när han blev hämtad av sina föräldrar – och förd till parkeringen där polisen stod och väntade.

Några timmar senare gick Kirunapolisen in på en annan skola och tvångshämtade pojkens bror. Nu väntar utvisning för båda två.

– Det här undergräver elevernas förtroende för skolan, säger Anders Karlsson, rektor på en av skolorna.

Det var i går som den nioårige pojken på Nya raketskolan i Kiruna hade rast och lekte med sina kamrater när han fick syn på sina föräldrar på skolgården. De hämtade sin son för att gå vidare till skolans parkering där polisen stod och väntade. Efter det åkte polisen och familjen vidare till Bergaskolan i samma stad för att hämta den nioårige pojkens äldre bror.

– Han hade lektion. Polisen knackade på dörren till klassrummet och föräldrarna gick in och hämtade honom, säger Anders Karlsson, skolans rektor.

”Fråga om elevernas trygghet”

Familjen, som består av fyra barn och två föräldrar, kördes direkt till flygplatsen där de utvisades till sitt hemland Kirgizistan.

Nu reagerar både rektor och föräldrar på polisens agerande.

– Det här är en fråga om elevernas trygghet. Vi på skolan sysslar med lärande och för det krävs förtroende och trygghet. Då ska inte nyanlända elever behöva oroa sig för att de kan bli hämtade av polis, säger Anders Karlsson.

Göran Landström är pappa till en av eleverna som gick i samma klass som nioåringen. Han berättar att flera i klassen är skärrade efter gårdagens händelse och att flera barn har stannat hemma i dag.

”Strider mot skollagen”

– Pojken var bra kompis med alla i klassen. Han var med på kalas och spelade fotboll och sånt. Sedan blir han hämtad på skoltid och hans klasskompisar kommer aldrig kunna se honom igen. De hann inte ens säga hejdå, så det är klart att de blev ledsna, säger han.

Rektor Anders Karlsson hävdar till och med att polisens agerande kan bryta mot skollagen.

– Enligt mig är detta i strid mot skollagen, som säger att man ska ha elevernas bästa i åtanke när man fattar ett beslut.

Polisen i Kiruna säger att de vanligtvis inte går in på skolor för att hämta barn, men att gårdagens agerande skedde under speciella omständigheter.

– Pappan i familjen missförstod oss. När vi kom hem till familjen för att hämta dem hade de redan skickat i väg de äldsta pojkarna till skolan. Det var bråttom till flyget så därför var vi tvungna att åka till skolorna för att hämta barnen, säger Peder Nilsson, chef för gränspolisen i Norrbottens län.

Gick lugnt till

Vad det gäller ett eventuellt brott mot skollagen säger han att polisen följer utlämningslagen, som säger att det inte finns några hinder mot att polisen kan gå in på skolor för att hämta personer.

– Rent moraliskt kan man ha invändningar mot det. Men som jag sa tidigare så var vi tvungna att göra detta eftersom pappan hade missförstått oss. Hämtningen skedde i samförstånd med föräldrarna och gick lugnt till.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintersäsongen; munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert: