Nyheter

Döms för 8-åriga Yaras död

Av: 

Eric Tagesson

Susanna Nygren

NYHETER

Yara Alnajjaar blev bara åtta år gammal.

På valborgsmässoafton förra året dödades flickan av det par som hade vårdnaden om henne.

I dag dömdes den 31-åriga kvinnan till livstids fängelse för mord och den 32-årige mannen till sex års fängelse för synnerligen grov misshandel och vållande till annans död.

Redan i december slog Blekinge tingsrätt fast att både den manlige släktingen och hans hustru var ansvariga för Yaras död.

Kvinnan genom att hon utövat våldet mot Yara och mannen genom att han inte skyddade flickan.

Den direkta dödsorsaken var de många kraftiga slag som kvinnan utdelade mot den försvarslösa flickan.

"Kvinnans slag mot Yaras huvud, ben, fötter, armar, händer och bål har lett till flickans död", skrev domstolen i beslutet i december.

"Värsta jag sett"

Det var vid 21.30 på valborgsmässoafton som larmsamtalet inkom till SOS Alarm. Polis och ambulans anlände till lägenheten där Yara bodde med sina släktingar och hittade där den lilla flickan död.

Synen som mötte ambulanspersonalen var fruktansvärd.

– Jag har arbetat i 35 år. Jag har sett mycket i mitt liv men det här var det värsta jag har sett, har en av ambulanssjukvårdarna berättat.

Kvävde flickan

Paret, som var Yaras vårdnadshavare, den 32-årige mannen och hans 31-åriga hustru, greps.

I oktober åtalades de båda för mord.

"X och Y har tillsammans och i samförstånd dödat Yara genom att tilldela henne ett mycket stort antal slag med och utan tillhygge på huvudet, benen, fötterna, armarna, händerna och bålen. Det utövade trubbiga våldet har varit tillräckligt för dödens inträde men X och Y har tillsammans och i samförstånd även kvävt Yara genom att täppa till hennes andningsvägar," skrev åklagaren i stämningsansökan.

"Förfärligt våld"

– Det här var ett litet barn som var helt utlämnad till de här personerna i ett främmande land. De skulle ge henne trygghet. Istället utsattes flickan för förfärligt våld med tortyrliknande inslag, sa Pernilla Åström under rättegången.

Åklagaren yrkade på livstids fängelse för de båda åtalade.

Både mannen och kvinnan har konsekvent nekat till brott. De har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning, som kom fram till att de inte led av en allvarlig psykisk störning.

Haft "garantansvar"

Tingsrätten dömer alltså kvinnan för mord, och mannen för synnerligen grov misshandel och vållande till annans död. Rätten menar att mannen även om han inte direkt utövat våldet har haft ett garantansvar för Yara.

"X ingrep inte för att förhindra den misshandel som Yara utsattes för och han kontaktade inte heller sjukvård eller tog henne till läkare," skriver rätten i domen.

"Det kan inte råda någon tvekan om att X genom sin underlåtenhet att handla ska dömas för synnerligen grov misshandel. Det har varit fråga om ett dödligt våld mot en annan person utan att X har ingripit eller agerat. Tingsrätten anser därför att X agerande har inneburit ett medvetet risktagande av allvarligt slag som ligger nära ett uppsåtligt dödande. Han ska därför också dömas för grovt vållande till annans död," heter det i domen.

"Besinningslöst våld"

Vad gäller kvinnan skriver rätten: "Tingsrätten har i domen kommit fram till att det är bevisat att det är kvinnan som med likgiltighetsuppsåt har dödat Yara. Tingsrätten finner att kvinnan har utövat ett besinningslöst våld mot flickan med hjälp av en brödkavel samt att misshandeln pågått under minst 10 minuter. Kvinnan måste ha förstått att ett sådant våld innebar en allvarlig risk för flickans liv. Tingsrätten anser att kvinnan ska dömas för mord".

Enig tingsrätt

Enligt tingsrättens lagman Laila Kirppu var rätten enig i sitt beslut.

– Kvinnan brister i empati och har allvarlig aggressionsproblematik.

– Yara var en ensam flicka som inte hade någon att vända sig till. Hon vågade därför inte tala med någon vuxen om vad som hände.

Bland bevisen finns flera mobilfilmer.

– De filmerna talar ett tydligt språk, säger Laila Kirppu.

Mannens advokat säger till Aftonbladet att han är tillfreds med att hans klient inte döms för mord.

– Jag tycker tingsrätten till viss del tagit fasta på min klients version av vad som hände.

Kvinnans advokat Eric Widner säger att de kommer att överklaga domen.

– Min klient accepterar inte att domstolen håller henne ansvarig för allt våld mot Yara.

Advokaten säger att han tycker det var "oväntat" att tingsrätten gjorde så stor skillnad på de två åtalades ansvar.

Texten uppdateras

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter