C och V i fullt bråk om RUT

1 av 3 | Foto: Sju av åtta riksdagspartier var för att behålla RUT-avdraget efter valet i höst.
Men Vänsterpartiets Ali Esbati sa blankt nej – och kallade de anställda för tjänstefolk.
Då blev Martin Ådahl (C) rasande.
– Det märks att det är valår, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap.
NYHETER

Sju av åtta riksdagspartier vill behålla RUT-avdraget efter valet i höst.

Men Vänsterpartiets Ali Esbati sa blankt nej – och kallade de anställda för tjänstefolk.

Då blev Martin Ådahl (C) rasande.

– Det märks att det är valår, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap.

Med 35 dagar kvar till valet höll SVT sin första debatt om jobben. Alla åtta riksdagspartier var på plats och representerades av sina arbetsmarknadspolitiska talespersoner. När frågan om RUT-avdrag kom upp sa sju av åtta riksdagspartier ja till att låta satsningen finnas kvar efter valet. Bara Vänsterparitet sa blank nej.

– Här har vi tre partier som på ett eller annat sätt vill inskränka möjligheten till RUT-bidraget. Men vad ska du säga till alla de invandrarkvinnor som riskerar att bli av med jobbet, frågade Erik Ullenhag (FP).

Vänsterpartiets Ali Esbati svarade snabbt:

– Det är fantastiskt att vi har en integrationsminister som det första han tänker på när han pratar om invandrarkvinnor, är att de ska arbeta som tjänstefolk hemma hos rika människor.

Centern röt ifrån

Det fick Centerpartiets Martin Ådahl att ryta ifrån.

– Ali, du ska inte kalla de tjejer som driver en massa RUT-företag för tjänstefolk. Ta tillbaka det. Jag träffar dem varje dag.

Valtaktiska utspel från båda sidor, enligt professorn i statsvetenskap Jonas Hinnfors.

– Det märks att det är ett valår och politikerna blir väldigt upprörda. De går lite långt båda två, men det blir egentligen bara problem när man går till personangrepp. Jag tycker ändå att man höll sig på rätt sida, säger han och fortsätter:

– Det fanns strategiska skäl för Ali Esbati att locka fram de här gamla hårda orden för att visa att Vänsterpartiet inte har vikt ner sig. Man har en möjlighet att locka över Socialdemokrater på vänsterkanten. Ordvalet påminner om deras retorik när debatten drog i gång för ett antal år sedan, säger han.

"Alliansen vill ha beröm"

Att det blev just Martin Ådahl som röt ifrån var nog mest en tillfällighet.

– Från Alliansens sida finns den här känslan av att det är en offentlig satsning som går till kvinnor. Man löser många av de problem som folk tycker är besvärliga. Det finns nog ändå en känsla av att man vill ha beröm för satsningen.