Här får de återvända hem efter branden

NYHETER

De återser sina hem efter dagar av ovisshet. Aftonbladet följde med in när avspärrningarna hävdes.

– När jag stack härifrån såg man eldsflammor från träden, säger Tommy Persson.

Vid klockan 10 på fredagen hävdes några avspärrningar. 300 personer som evakuerats har nu fått möjlighet att återvända till sina hem. Det gäller öster om väg 668 mellan Ramnäs och Ängelsberg och för merparten av de boende i Västerfärnebo. Men än så länge tillåts bara boende åka in.

Tommy och Anneli Persson kör i varsin bil hem till sitt hus som ligger alldeles intill sjön Brusningen i Våla, en by med bara två fastboende och flera sommarstugor fyra kilometer utanför Ängelsberg. 

Tommy tittar till både sitt eget och grannarnas hus tillsammans med schäferhundarna King Elvis och Prince Kaspian och Sammy Lander, som bor i Ängelsberg med sin familj.

Längs vägen ser vi grannarnas hus och Tommy ringer en efter en för att berätta att de står kvar.

– Vi har haft tur jämfört med andra, säger han.

Visste inte om huset stod kvar

Branden rasade för några dagar sedan bara ett par hundra meter från där vi står.

Här låg röken tät när Tommy sist av alla lämnade huset i måndags, efter att två poliser dykt upp och ropat att alla var tvungna att packa ihop och åka.

De tog med sig en låda med minnen, som deras gamla diabilder, men bröllopsfotona glömdes bort i stressen. Deras tre getter lät sig inte fångas in och fick lämnas kvar i hagen vid sjön.

– När jag stack härifrån såg man eldsflammor från träden här ovanför, säger Tommy Persson.

Nu konstaterar han att deras gamla katt ser spinkig ut.

– Zingo ser ut som en liten pinne, han är mager som själva fan. Det luktar huggorm i kylskåpet också, säger Tommy Persson.

Bor trångt

Under tiden har de bott tillsammans med en annan familj i Tommys föräldrars lägenhet i Virsbo.

De var länge helt ovetande om de hade kvar sitt hem. Ingen information kom så de fick börja gräva på egen hand.

– Inte ett dugg. Vi har kontakter med en timmeråkare som varit inne och jobbat i området. I tisdags fick jag höra att huset stod kvar. Men det har varit jobbigt med alla rykten som gått om inbrottstjuvar, säger Tommy Persson.

Flydde i panik

Helikoptrarna snurrar över huset och plockar hela tiden upp vatten från sjön. Plötsligt dyker sex helikoptrar upp och med ett öronbedövande muller doppar de sina vattenbehållare i sjön och sätter av igen.

Tommy är tacksam för att de finns.

– De ska ha världens eloge alla brandmän och frivilliga och jag vet inte hur man ska tacka dem heller. Kungen skulle släppa lite på sitt apanage och bjuda alla på en stor Ålandskryssning, säger Tommy.

Men de fick beskedet om evakueringen väldigt sent och flydde närmast i panik. En bekants hus var i fara utan att de fått någon varning alls.

– Folk ska veta vad de pratar om när de säger att det brinner här och brinner där. Folk höll på att brinna inne för att de trodde att det brann mellan Surahammar och Sala, fastän det brann på deras tomt, säger Tommy Persson.

Men stunden hemma blir kort. Elen är borta och vattnet fungerar inte heller. Zingo får mat och på tomten leker hundarna en stund, men sedan bär det av tillbaka till Virsbo.

"Kommer inte släppas på"

Räddningsledningen uppskattar att 700 personer fortfarande är evakuerade. Men det är inte aktuellt att häva fler avspärrningar.

– Nej, det ser det inte ut som. De bostäder som är inom området kommer inte att släppas på, säger Erik Bergman, pressansvarig på Länsstyrelsen i Västmanland.

Han säger att det är en avvägning mellan säkerheten och folks vilja att komma hem och se hur det ser ut.

– Självklart vill folk komma hem men det är en jättesvår avvägning, säger Erik Bergman.