Snablar, det kliar så elefantastiskt

NYHETER

Elefanthanne med klåda tog parkbesökares bil i besittning

1 av 3 | Foto: Aaaaaah! Den stora elefanten såg ut att njuta enormt när den fick klia sin mage. Saken var bara den att bilen höll på att krossas av tyngden. Mannen och kvinnan som satt inuti var chockade men överlevde incidenten fysiskt oskadda.

En hormonstinn elefanthanne stillade sina behov mot bilen.

Det kliade ju så hemskt.

– De två i bilen var chockade men glada att de över­levde, säger vittnet Armand Grobler, 21.

Den magstarka händelsen inträffade i nationalparken Pilanesburg i Sydafrika. En man och en kvinna kom åkande i sin bil genom parken när en elefanthanne kände att plåtbubblan var svaret på hans böner. Den skulle råda bot på det infernaliska kliandet.

Elefanten gned sig mot den lilla bilen, en Volkswagen Polo, både från sidan och uppifrån genom att helt enkelt ställa sig över den.

Var inte aggressiv

Den spektakulära händelsen förevigades av parkguiden Armand Grobler. Vid sidan om jobbet läser han också etologi, läran om djurs beteende. Han förstod vad det var han såg.

– Elefanten var i must, tidpunkten då elefanthanen har ett överflöd av testosteron. Även den allra lugnaste Dumbo förvandlas till en rasande tjur, säger han till brittiska Mirror.

Kliet och must till trots så var inte elefanthanen aggressiv på något sätt.

– Den verkade mer leksugen, säger Grobler.

Elefanter använder ofta stockar, träd och stenar för att komma åt ställen där det kliar eller där parasiter gör sig påminda. När bilen dök upp precis intill elefanthannen blev det helt enkelt ett oemotståndligt tillfälle att ge sig hän.

Blev skräckslagna

Armand Grobler beskriver hur han och hans sällskap var osäkra på vad de skulle göra.

– När bilen började krossas så fruktade vi för människornas liv. Men vi kunde inte göra så mycket. Vi kände adrenalinet stiga men var sam­tidigt både skräckslagna och maktlösa.

Mannen och kvinnan i bilen klarade sig utan fysiska skador men chockades ordentligt. Bilens rutor krossades och taket trycktes in. Alla fyra däcken punkterades.

Skavandet verkade ha gjort nytta. Elefanten traskade nöjt vidare i parken efteråt - nu till synes obesvärad av klådan.