”Han svettades väldigt mycket”

1 av 3 | Foto: Det gick hett till när Jan Björklund höll sitt sommartal i Göteborg.
NYHETER

Folkpartiledaren Jan Björklund har just hållit sitt sommartal i Göteborg och presenterat ett förslag till en familjepolitisk reform.

Värmeböljan gick hårt åt Björklund trots upprullade skjortärmar.

– Mitt hetaste tal någonsin, säger han till Aftonbladet.

Folkpartiet går nu till val på en tredje pappamånad, som landsmötet beslutade om i höstas. Dessutom föreslår FP en fördubblad jämställdhetsbonus.

Enligt förslaget blir den 200 kronor per dag och familj från den femte månaden och framåt. Totalt handlar det om 6 000 kronor skattefritt per månad utöver själva föräldraförsäkringen.

– Vår bedömning är att en sådan reform skulle ge en kraftig effekt uppåt när det gäller jämställt uttag av föräldraledigheten. Ett viktigt syfte är att öka unga kvinnors möjligheter när de kommer ut på en tuff arbetsmarknad, sade Jan Björklund.

”Utbildning måste löna sig”

Förslaget blir en viktig del i Folkpartiets valmanifest som läggs fram inom kort, sade Björklund. Han framhöll samtidigt att det självklara, att kvinnor och män ska ha samma möjligheter till jobb och lön, inte är samma sak som att alla ska tjäna lika.

– Det är en socialistisk tanke. Tänk att det är så kontroversiellt i Sverige att säga att det faktiskt är okej att människor tjänar olika. Jag tycker att det är rimligt, och till och med önskvärt, att specialistsjuksköterskan tjänar mer än sjuksköterskan och att sjuksköterskan tjänar mer än vårdbiträdet. Utbildning måste löna sig, sade Björklund.

Däremot upprepade han inte Folkpartiets gamla krav att värnskatten därför bör avskaffas.

Till angrepp mot MP, V och Fi

Björklund angrep Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ för deras "tillväxtkritiska" budskap.

– Ekonomisk tillväxt är grunden till frihetsrevolutionen för Sveriges kvinnor. Samtidigt som de tror mer på missväxt än tillväxt så har de mage att stå och lova välfärdssatsningar åt allt och alla. Antitillväxtromantiken har blivit en egen ideologi som kittar samman den svenska vänstern. Det är ett hån mot alla de kvinnor och män som sedan industrialismens dagar slitit för att höja Sveriges välstånd, sade Björklund.

– Vänsterblockets ekonomiska politik är en enda stor kvinnofälla, sade han.

En fläkt räddade Björklund något mot slutet av hans tal i värmen.

– Han svettades väldigt mycket, han skojade om det vid ett par tillfällen, säger Markus Wulcan, Aftonbladets reporter på plats.

Inför pressträffen har Jan Björklund bytt skjorta.

– Hettan infinner sig i valrörelsen, säger han till Aftonbladet.

Hur länge var du själv pappaledig?

– Tre månader med andra pojken och en med den första. Jag kan väl säga att jag inte var något föredöme då. Det är en erfarenhet att vi inför framtiden behöver få ett mer jämställt uttag.

Är det något du ångrar?

– Hade jag gjort det på nytt så hade jag varit hemma mer.