Här möter indianstammen andra människor för första gången

1 av 3
NYHETER

Ingen hade tidigare haft kontakt med dem.

Men så, ur skogsbrynet, beväpnade med träspjut och klädda i barkbälten, dök den tidigare osedda indianstammen upp.

Nu tror man att de flytt från sin by efter att ha tvingats bort av illegala trädskövlare och droghandlare.

I det här unika filmmaterial kan man se ett av de första, tveksamma mötena mellan medlemmar från jägarstammen Chitonahua och bybor i Ashaninka i Amazonas, nära den peruanska gränsen.

Man tror att det här var stammens första interaktion med människor utanför deras grupp, att de hittills levt helt isolerade i regnskogen i Peru.

"Många har dött"

Att de lämnat sin by och tagit sig över till Brasilien tror man beror på tryck från illegala trädskövlare och droghandlare som har börjat ta sig in på mark som befolkas av ursprungsbefolkningen i Peru.

Stammen talar ett språk som påminner om andra närliggande folkstammars språk så de brasilianska myndigheterna skickade en tolk till det avlägsna området för att prata med de fem männen och två kvinnorna som gett sig över gränsen för att söka skydd.

Chitonahua-stammen berättade för tolken att de blivit beskjutna av vita män.

– De beskrev hur de attackerats av personer som inte tillhör urpsrungsbefolkningen och att många har dött efter att ha insjuknat i influensa och difteri, säger tolken Jaminawa Jose Correia enligt AFP.

"Först var de rädda"

Influensa är en livsfarlig sjukdom för människor från stammar som Chitonahua, då de saknar immunförsvar mot den.

I historien har hela folkstammar gått under efter kontakt med omvärlden.

– Först var de rädda och försiktiga men lyckligtvis så förstod de och litade de på oss och på det medicinska teamet till slut, och tog emot medicinen, säger Carlos Travassos från Brasiliens nationella stiftelse för indianer, FUNAI, till Forbes.

I ett pressmeddelande säger Stephen Corry, direktör för Survival International som jobbar för stamfolks rättigheter:

"Information kunde inte vara mer oroväckande, inte bara har de här personerna utsatts för våldsamma attacker av utomstående i Peru, de har även redan drabbats av influensa. Mardrömsscenariot nu är att de återvänder till sin by och tar influensan med sig."

Man tror att det finns 100 folkstammar runt om i världen som inte kontaktat eller kontaktats av omvärlden, och 77 av dem tror man finns i Amazonas.