Skärp till dig nu, vita heterosexuella man

avTorbjörn Ek

Stackars kränkta vita heterosexuella man.

Det är så synd om dig som inte har en heterosexfestival att besöka den här veckan.

Så synd om dig som inte har en heterosexparad att gå i på lördag för att hylla din testosteron­fyllda manlighet.

Så hemskt att inte du kan få en alldeles egen stolthetsfest för att visa upp din straighthet offentligt.

Stackars kränkta vita hetero­sexuella man så underlägsen du måste känna dig den här veckan. Överallt homosexuella och andra som förtrycker dig, får dig att känna dig mindervärdig och lägre stående.

Överallt homon, bin, transpersoner, ja till och med heterosexuella kvinnor som inte ger dig det utrymme som just du för­tjänar för att hävda din särställning i vårt samhälle.

Din särställning som just man, vit och heterosexuell. Och kränkt.

För visst är det så du känner det, kränkta vita hetero­sexuella man? Förtryckt, förnedrad, stampad på?

Varför skulle du annars skicka mejl efter mejl till mig där du ifrågasätter varför Pride måste finnas, varför homo­sexuella ska skrika ut vilka de ligger med eller klä av sig nakna och fläka ut sig under paraden på lördag? Mejl efter mejl där du formulerar dig i stil med ”Jag har inget emot bögar, men…”.

Ja, det är så synd om dig den här veckan, stackars kränkta vita heterosexuella man du måste känna dig så spottad på när Pride firas i Stockholm. Därför tycker jag lite extra synd om dig och gråter en skvätt när jag somnar om Pride­­­nätterna.

Sa ingen.

Någonsin!

Skärp till dig. Det är inte synd om dig. Du och de dina har inte behövt kämpa i hundratals år för rätten att älska den du vill, rätten att bilda familj som alla andra eller för att till­åtas bli föräldrar.

Alla ni som undrar varför det inte finns en hetero­­sex­festival har helt uppenbart fullständigt missat grejen. Och det tycks bero på att ni är just vita, heterosexuella och mestadels män. Stockholm Pride är inte en homofestival.

Det är en manifestation för kärleken, att alla har rätt att älska den de vill.

Det är vad vi firar i parken och i paraden.

Och vi gör det med alla våra vänner, oavsett om man är hetero, homo, bisexuell eller trans­person. Så sluta bli så förbannat jävla kränkt nu, vita hetero­sexuella man.

Du har för fan inget att bli kränkt över.

PS

 I går sprack himlen upp, det slutade regna och solen kom fram lagom till att Prideparken slog upp sina portar.

Om det nu finns en högre makt tyder väl det på att hen inte är särskilt kränkt. Kanske inte ens vit, heterosexuell eller man.

Skönt va?

Regnbågshund på mingel

 Bredbandsbolagets Kenny ”Starfighter” Solomon kom inte med flickvännen Tess Merkel till Pride­invigningen, men väl med senaste tillskottet till familjen. Som självklart fick posera för fotoblixtarna på egen hand. Låt mig presentera Frank, han är 14 veckor gammal, fransk bulldog och lyckligt regnbågsprydd!

Så här öppen kan jag vara när jag jobbar

 I fackförbundet Sacos tält i Prideparken frågar man besökare om de kan vara öppna med sin läggning på jobbet. Mitt svar går att läsa på min t-shirt som jag alltså jobbade i hela dagen i går. För det är faktiskt så att: ”Vissa killar ligger med andra killar, acceptera det!”

Gravidast på scen

 Caroline Jönsson, en av Sveriges mest rutinerade körsångerskor och dansare, tvekade inte att uppträda med Kayo på scenen under Prides invigningsgala. Trots att hon är hög­gravid. Eller som Rickard Engfors uttryckte det: ”Kolla vad hon rockar! Och hon ska ju typ föda om en kvart!”

Putin - nu en sexleksak

 Den här lilla presenten kom med posten. En buttplug i form av ryska presidenten Vladimir Putin. Det är nya webbshopen gay.se:s sätt att protestera mot hur hbt-personer behandlas i Ryssland. Delar av intäkterna går till att förbättra möjlig­heterna för homosexuella i Ryssland att leva ett värdigt liv.

ARTIKELN HANDLAR OM

Pride