Attack med grävmaskin i Jerusalem

NYHETER

Sköts ihjäl av polis efter vansinnesfärden

1 av 3 | Foto: AMMAR AWAD/TT
En buss rammades av en grävmaskin i Jerusalem.

Två personer ska vara döda och tre skadade sedan en man rammat en buss i Jerusalem – med en stulen grävmaskin.

Grävmaskinen har stulits i närheten av en byggarbetsplats och föraren tog den på en vansinnesfärd där han körde över en fotgängare, som bland andra Sky News rapporterat.

En man i 25-årsåldern ska ha dött när han blev överkörd och händelsen beskrivs i israelisk media som en terroristattack.

Enligt Jerusalems polischef Yossi Pariente har mannen sedan rammat en buss så att den välte. Tre personer ska ha blivit lindrigt skadade, men tidningar i Israel rapporterar om fem-sex skadade.

Utpekas som palestinier

Föraren har av polisen identifierats som en palestinsk man som bott i östra Jerusalem. Han ska ha arbetat på en annan byggplats i närheten.

Han sköts ihjäl av polisen och enligt ministern för inrikessäkerhet, Yitzhak Aharonovitch, är han känd av myndigheterna sedan tidigare.

– Den snabba insatsen räddade liv, säger Aharonovitch enligt The Times of Israel.

Det finns misstankar om att attacken har koppling till Israels attacker mot Gaza. Gärningsmannens familj ska ha blivit förhörda för att utreda om han agerat ensam.

Soldat skadad i skottattack

Senare på eftermiddagen skottskadades en israelisk soldat i en skottattack i närheten av hebreiska universitetet i Jerusalem, rapporterar Times of Israel. Gärningsmännen som var klädd i svart sköt soldaten på nära håll innan han försvann på en motorcykel. Soldaten som träffades i magen skadades allvarligt och fick köras till sjukhus. Polisen utreder händelsen som ett terrorbrott och bedriver nu en intensiv jakt efter gärningsmannen.

– I nuläget behandlar vi det här som ett terrorbrott med ytterst hög sannolikhet, sa polischefen Yossi Pariente.