30 000 familjer omringade – av terrorsekten IS

1 av 4 | Foto: AFP
Irakiska kvinnor som har flytt från våldsamheterna i staden Sinjar i norra Irak.
NYHETER

30 000 familjer är strandsatta på Sinjar-bergen i Irak efter att islamister i jihadistgruppen Islamiska staten (IS) tagit kontroll över delar av norra Irak.

FN larmar om en humanitär katastrof i området.

– Barn dör i armarna på sina föräldrar. Det är akut, säger Mehtab Hasso, vars släktingar suttit instängda i bergsområdet i flera dagar.

200 000 civila beräknas vara på flykt efter att islamister i IS tagit kontroll över staden Sinjar i norra Irak.

Sedan några dagar tillbaka sitter tusentals människor ur minoritetsgruppen jezidier strandsatta i de isolerade bergen i norra Irak efter att de fördrivits från sina hem. Under de senaste två dygnen uppges 30 000 familjer omringats i Sinjar-bergen.

Minst 40 barn från den nordirakiska jezid-minoriteten uppges ha dött som en följd av IS övertagande. Det uppger FN-organet Unicef.

"Enligt de officiella rapporterna som Unicef tagit emot har dessa barn från jezid-minoriteten dött som en direkt konsekvens av våldet, av att ha flytt och av uttorkning de senaste två dagarna", skriver Unicef i ett uttalande, enligt TT.

”Humanitär katastrof”

IS har även tagit kontroll över Iraks största damm utanför Mosul, som förser stora delar av befolkningen med vatten.

Tidigare i veckan gick FN ut och larmade om brist på vatten, mat och medicin i det isolerade bergområdet.

– Vi ser just nu en humanitär katastrof i Sinjar. Irakiska och kurdiska myndigheter måste genast upprätthålla dessa personers säkerhet. Irakiska myndigheter, civilsamhället och internationella parter måste arbeta med FN för att försäkra att humanitär hjälp når fram, skrev FN:s irakiska avdelning UNAMI i söndags.

”Dör i armarna på sina föräldrar”

Även Amnesty International går ut och begär att det internationella samfundet erbjuder hjälp till de utsatta.

Mehtab Hasso, som numera bor i Helsingborg, berättar om hur hans släktingar sitter fast i bergen - utan mat eller vatten.

– De säger att barn dör i armarna på sina föräldrar. De kan inte begrava dem. Marken är torr och de har ingenting att dricka. Det är akut.

Några få helikoptrar har nått området med humanitär hjälp.

– Men det hjälper inte. Två helikoptrar kanske hjälper hundra personer, men det år så många som inte nås av hjälpen. Om ingen reagerar snart kommer fler att dö, säger Mehtab Hasso.

Avancerat genom tre städer

På onsdagen rapporterade kurdiska styrkor att man attackerat styrkor från IS i en stad fyra mil sydväst om provinshuvudstaden Arbil, enligt uppgifter från kurdiska myndigheter.

Attacken kom efter att styrkor från IS i söndags lyckats avancera genom tre städer.

– Vi har bytt taktik från att vara defensiva till att vara offensiva, sade generalsekreteraren för departementet för de kurdiska peshmerga-styrkorna Jabbar Yawar på tisdagen, uppger Reuters.

Vill hålla sig kvar vid makten

Relationerna mellan kurderna och Iraks premiärminister Nuri al-Maliki har varit stela, men IS framsteg fick parterna att lägga sina skiljaktigheter åt sidan och börja samarbeta militärt.

Maliki visar samtidigt upp att han är fast besluten om att hålla sig kvar vid makten. Maliki pressas att ge upp hans planer på en tredje mandatperiod på posten som premiärminister, men under ett tal till parlamentet på onsdagen varnade han att ett icke grundlagsanktionerat försök att bilda en ny regering skulle öppna "helvetets portar" i landet.