Stor demonstration mot IS på Arlanda

Av: John Granlund, Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: LÄSARBILD

Hundratals kurder har samlats för att protestera mot IS och Turkiet.

– Vi måste göra något, staden Kobane är belägrad och vi fruktar en massaker, säger demonstranten Rezgar Ashnagar, 28.

Under måndagskvällen samlades en stor folkmassa vid ankomsthallen i terminal 5 på Arlanda för att protestera mot terrorgruppen Islamiska staten och Turkiet berättar en av deltagarna, Rezgar Ashnagar.

– Det är massor med människor och det kommer fler och fler. Vi skanderar: ”Stoppa folkmordet i Kobane”. Många känner att vi måste göra något för väcka uppmärksamhet för det som händer. Det är tusentals civila kvar i staden och nu krigar Isis på gatorna. Vi befarar en massaker, säger han.

Han berättar att demonstrationen också riktar sig mot Turkiet.

Ingen organisation

– De stöttar IS genom att de inte agerar mot dem men också för att de hjälper dem på andra sätt, med sjukvård, inresor och mycket annat, säger Rezgar Ashnagar.

Demonstranterna uppger att det inte är någon särskild organisation som ligger bakom protesten.
– Ryktet har spritts på sociala medier, på Faceook och Twitter. Man kan inte sitta hemma och titta på nyheterna i det här läget. Vi lider med våra systrar och bröder som har stridit i över tre veckor, helt ensamma, samtidigt som hela världen tittar på, säger Naghada Talabani, 39.

Polisen är på plats och bevakar demonstrationen som går fredligt till. Polisen uppger att uppskattningsvis 150 personer deltog i demonstrationen vid 23-tiden på tisdagen.

”Lugnt och städat”

– Det kom som en överraskning för patrullen på Arlanda, men det har gått lugnt och städat till, man försöker just nu bara övervaka det här. Man har delat ut flygblad och skanderat mot Isis vad jag förstår, säger Per Wetterlind, befäl vid Stockholmspolisens länskommunikationscentral.

Även på andra håll i Europa har kurder samlats för att demonstrera mot vad som händer i Kobane och IS framfart. i Haag protesterade hundratals människor utanför parlamentet och krävde hårdare insatser mot IS, skriver AP.

Publicerad: