Mobbade Odin, 13, tog sitt eget liv

Odin Olsen Andersgård mobbades i skolan under flera år.

Trots att hans mamma slog larm flera gånger gjordes ingenting. En dag orkade Odin inte mer och tog sitt liv.

Han blev bara 13 år.

– En 13-åring ska inte ta sitt liv. Låt det vara en väckarklocka för oss alla.

Prästen Gaut Sveinall var ensam talare den där vårvinterdagen i april. På första raden satt nästan hela Odin Olsen Andersgårs familj.

Lillasyster Tuva ville inte släppa Odins kista och stod kvar där bredvid honom under hela begravningen.

Skolan gjorde ingenting

Norska VG har under de senaste dagarna uppmärksammat Odins historia – om hur han blev mobbad på två olika skolor och en dag inte orkade mer.

Han var till en början vilket barn som helst men hade svårt för bokstäverna i skolan. Odin tyckte läxorna var svåra och han gillade inte att läsa.

När han började sjätte klass på Lambertseter skolan i Oslo hösten 2011 fick han gå i specialundervisning i små grupper några gånger per vecka. Det tog inte lång tid innan han blev hackkyckling till några av klasskamraterna.

Odins jacka blev slängd på golvet ena dagen, bränd den andra. Matlådan kastade de ut genom fönstret. De sa glåpord.

Skolan svarade genom att uppmana Odin att gömma sin matlåda. Varje dag fick han då ha den hos sin lillasyster Tuva, som gick i en annan skolbyggnad.

– Han hatade skolan. Varje dag i sjätteklass sa han att han var sjuk. Han hade feber, ont i magen, ont i huvudet - han ville inte gå i skolan. Det kändes grymt att tvingas skicka iväg sitt barn så, säger Odins mamma Katrine Olsen Gillerdalen till VG.

Det där var dock bara början. Mobbningen tilltog.

Trots att Odin slog larm gång på gång var det ingen som lyssnade. Han hotades av klasskamraterna i specialgruppen. Ingen gjorde någonting så Katrine började själv att gå rundor i och runt skolan för att vakta på Odin.

Han blev också slagen.

Ändå skulle han fortsätta i specialgruppen.

Mobbingen fortsatte

Odin var en av 17 000 barn och unga i Norge som två till tre gånger i månaden blir mobbade. I Sverige beräknar Folkhälsomyndigheten att 6 procent av barnen i grundskolan mobbas.

Till slut såg Odins familj ingen annan lösning än att flytta till en annan stad, Aurskog och låta Odin börja i en ny skola hösten 2012.

I Aursmoen skolan fick han många nya vänner. Odin fick återigen gå i specialundervisning. Det konstaterades att han haft problem med mobbning.

Trots det gjordes ingenting när nya problem uppstod.

Ett år senare fick Katrine reda på att Odin blev mobbad även i den nya skolan. Det var ingen fysisk mobbing utan små kommentarer. Hela tiden.

– För oss vuxna låter det inte så allvarligt. Men Odin hade ett bagage och han var en känslig kille. Han hade förhoppningar om ett nytt liv, säger Katrine till VG.

Hon slog återigen larm till skolan.

Odin blev puttad och hotad. Han kände sig inte säker i skolan. Värst var det till och från skolan. Lärarna sa till eleverna att sluta men det räckte inte.

De skrev ihop ett mejl tillsammans till rektorn. Varje dag frågade han om de fått svar men det kom aldrig. Dagarna gick.

Låste in sig i badrum

En onsdag några dagar senare gick Odin upp till badrummet i familjens hus efter skolan för att ta en dusch.

Sedan hördes ingenting mer från honom. Det var alldels stilla.

Dörren till badrummet var låst. När Katrine ropade på honom svarade han inte.

Hon bröt upp dörren och fann Odin där – livlös. Död.

VG har tagit del av alla dokument kring Odin och i endast ett stycke står det om hur skolan ska göra slut på mobbingen. Ingen vill fortfarande i dag ta ansvar för det som hände för drygt ett halvår sedan.

– Skolan har behandlad händelserna och följt upp dessa enligt interna rutiner, säger Knut Christian Hellesø-Knutsen, rektor på Lambertseter skolan.

Ingen vet om Odin bara ville varna och skrika på hjälp. Inte ta sitt liv.

Han blev bara 13 år.

– Han var en tonåring som alla andra. Naturligtvis kunde han bli arg och förbannad och upprörd och tror att världen var dum, han också. Men jag hade ett barn som berättade det för mig när världen var svår, som kunde sitta i armkrok och tycka att det var tufft. Och som visste att jag skulle kämpa för honom, varje dag, hela tiden, säger Katrine.

”Utred självmorden”

I Sverige begår en tonåring i veckan självmord. Barn i Odins ålder, ett par gånger per år.

– Även barn och unga i vårt samhälle begår självmord. Mobbing kan vara en orsak men oftast är det mer komplext än så. Det har varit ett av Bris krav att man måste utreda självmorden bland barn och unga. Först då vet vi vad det här handlar om och hur vi kan förebygga det på ett bra sätt, säger Sofia Grönkvist, socionom och sakkunnig barnrättsorganisationen Bris och fortsätter:

– Det finns en skolplikt i Sverige, vilket gör att skolan har en skyldighet att uppfylla barns rätt att känna sig trygg i skolan. Ett barn tar sitt liv är det yttersta beviset på att vuxna har brustit i ansvar och att barnets rättigheter inte är tillgodosedda. Okunskap och resursbrist får inte stå i vägen för att stärka barns hälsa.

Självmorden bland unga | Nyheter | Aftonbladet
Publisert: