Högerfalangen ville tvinga bort Juholt

Sahlin och Damberg pekas ut som delaktiga

Håkan Juholt hade inte en chans.

Så fort han blev vald började Socialdemokraternas högerfalang att konspirera för att tvinga bort honom, enligt boken ”Partiledaren som klev in i kylan”, som bygger på hemligstämplat material.

Såväl Mona Sahlin som Mikael Damberg pekas ut som delaktiga.

När Mona Sahlin avgick som S-ledare utgick många i partiets högerfalang från att Thomas Östros eller Mikael Damberg skulle ta över på kongressen i mars 2011.

Valet av Håkan Juholt kom som en chock. Det framgår av den nya boken ”Partiledaren som klev in i kylan”.

Författaren Daniel Suhonen – som var Juholts talskrivare och rådgivare – har kommit över hemligstämplade protokoll och bandinspelningar inifrån Socialdemokraternas hjärta.

Bilden boken ger är långt ifrån smickrande för Sveriges största parti.

Den närmaste staben hade rekryterats innan det stod klart att Juholt skulle bli vald – och alla hade förväntat sig en annan parti­ledare, enligt den nya boken.

– Vi krattar manegen. Hela besättningen var på plats när plötsligt fel kapten klev ombord, sa Ibrahim Baylan, i dag energiminister, enligt boken.

”Så jävla illa”

Enligt Daniel Suhonen inleddes försöken att bli av med Håkan Juholt redan våren 2011. Många hade skäl att motarbeta honom.

– Vissa, på kansliet, var rädda för att bli utbytta och förlora jobbet. Andra ville själva bli partiledare, säger han.

För att skada Håkan Juholts trovärdighet ska vissa personer systematiskt ha läckt uppgifter till medierna.

– Först skedde det i smyg. Sedan, när Juholt var på fall, blev riskerna mindre. Då kunde det ske mer öppet, säger Daniel Suhonen.

Torsdagen den 14 oktober hade Juholt enligt boken just överlevt ett kuppförsök. Samma dag kunde SVT, med stöd av centralt placerade källor, rapportera: ”Han kommer inte att klara helgen”.

Anders Johansson, som var S-kommunalråd i Sig­tuna och står flera i partiets högerfalang nära, var inte nöjd med partiledarens svar i Ekots lördagsintervju samma månad.

”Har just lyssnat på HJ på lördagsintervjun. Det är så jävla illa”, skrev han i ett sms som ska ha skickats till ett tiotal ledande S-toppar, däribland Mikael Damberg, Carin Jämtin och Ibrahim Baylan.

Vägrade svara

Någon ska därefter ha läckt innehållet till Expressen, som genast publicerade.

Även de absoluta partitopparna förefaller ha läckt. Under Juholts sista möte i partiets verkställande utskott, i januari 2012, angreps han från olika håll.

Inte ens då höll partiet tätt.

– Nu påstår Expressen att någon sms:ar här inifrån, sa Carin Jämtin plötsligt under mötet, enligt boken.

Mötesdeltagarna ska därefter ha lagt ifrån sig mobiltelefonerna och tittat på varandra.

Enligt Daniel Suhonen drev Mona Sahlin på för att avsätta Juholt, genom sitt nätverk men även direkt.

Den 22 november vägrade den förra partiledaren att svara på frågan om hon trodde att Juholt skulle sitta kvar som partiledare 2014.

– Mona Sahlins sätt att öppet ifrågasätta sin efterträdare saknar motstycke, säger Daniel Suhonen.

”Han är deras furste”

Även Mikael Damberg, som i dag är näringsminist­er, verkade i det tysta för att avsätta Juholt, enligt Suhonen.

– Eftersom han själv en dag vill bli partiledare kan han inte få blod på händerna. Därför har han ett gäng som agerar åt honom. Han är deras furste. Som maktspelare är han fullkomlig.

Än i dag säger sig Daniel Suhonen vara förvånad över att de närmaste medarbetarna inte kunde hjälpa Juholt när drevet gick.

– Ingen i hans närhet trädde fram för att skydda honom. Inte vid ett enda tillfälle fick han medie­träning. I stället skadades han av sina egna. Det är lite som i filmen ”Mordet på Orientexpressen”, väldigt många hade motiv att ge det avgörande hugget.

Mona Sahlin kommenterar uppgifterna i ett mejl till Aftonbladet: ”Håkan Juholts fall berodde helt och hållet på egna misstag och tillkortakommanden.”

Mikael Damberg vill enligt sin pressekreterare inte kommentera uppgifterna.

Publisert: