Nytt fall av ebola i USA – sjuksköterska smittad

Ett nytt misstänkt fall av ebola rapporteras i USA.

En sjuksköterska som arbetar på sjukhuset där en person nyligen dog av sjukdomen har testats positivt för sjukdomen.

För att förhindra ytterligare spridning måste myndigheterna nu kontrollera ett stort antal människor.

Den smittade kvinnans närmast anhöriga har redan ”proaktivt” placerats i isolering, enligt CNN.

I förra veckan dog Thomas Eric Duncan, som smittades av ebola i Liberia och sedan reste till USA där han fick diagnosen.

Duncan reste från Monrovia till Dallas den 20 september och sökte först vård på ett sjukhus den 26 september med feber. Han skickades då hem men sökte åter vård två dagar senare och fick då diagnosen.

Thomas Eric Duncan dog tio dagar efter att han blivit inlagd.

”En hjälte”

Nu rapporterar sjukhuset som vårdade Duncan, Texas Health Presbyterian Hospital i Dallas, att man har ett nytt misstänkt fall av ebola, enligt CNN. Det är i så fall första gången en person smittas av ebola på amerikansk mark.

Det handlar om en av sjukhusets medarbetare som arbetade med att vårda Duncan.

– Vi har känt till att ett andra fall kunde bli verklighet och vi har förberett oss på det, säger doktor David Lakey, talesperson för Texas sjukvårdsmyndighet, till CNN.

Han berättar för tv-kanalen att man nu kommer att utöka teamet i Dallas och vara extremt noggranna så att smittan inte sprids ytterligare.

På en presskonferens framgick att den nu smittade kvinnan var en av dem som vårdade Duncan på sjukhuset i Dallas.

– Sjuksköterskan är en hjälte som vårdade Duncan, sa domare Clay Jenkins till pressen.

Kontroller på flygplatser

Amerikanska och brittiska myndigheter har sedan tidigare bestämt att skärpa kontrollerna av resande från de värst drabbade länderna. Flygplatspersonal i USA har beordrats att "observera" anländande från eboladrabbade länder och hålla uppsikt efter tecken på smittan.

Hälsovården i Dallas är sedan två veckor i gång med att kontrollera vilka personer som Duncan kan ha haft kontakt med innan han blev inlagd och isolerad på infektionskliniken på sjukhuset.

Nu börjar även kartläggningen av den senast smittade personen.

”Kontrollera ett stort antal människor”

Duncan lämnade Liberia och ankom till Dallas den 20 september. Fyra dagar senare började han känna sig sjuk och kontaktade sjukvården.

Men trots att han uppgav att han kom från Västafrika skickades han hem med antibiotika. Några dagar senare återkom han till sjukhuset och testades då positivt för ebola.

Den nu smittade sjuksköterskan vårdade Duncan vid flera tillfällen på sjukhuset. Hennes tillstånd rapporteras vara stabilt i nuläget.

Nu inleds en omfattande operation för att kartlägga vilka människor den smittade kvinnan har träffat. Eftersom ebola har en lång inkubationstid måste man gå tillbaka åtminstone tre veckor i sin kartläggning.

– Det här är inte lätt. Vi måste hålla koll på ett stort antal människor och kontrollera deras temperatur två gånger om dagen. De får heller inte lämna staden, rapporterade Elizabeth Cohen, CNN:s medicinska expert.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN