Alliansen: "Inte ett enda konkret förslag"

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

NYHETER

Regeringen presenterade i dag ett etableringspaket för förbättrad integration.

Nu kommer kritik från Alliansen – och V – emot att reformerna är för luddiga.

– Det finns inte ett enda konkret förslag, säger ex-arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M).

Regeringen presenterar i dag ett "etableringspaket" för att göra det lättare för nyanlända att slussas in på arbetsmarknad och i samhället.

Statsminister Stefan Löfven (S) tillsammans med ministrarna Åsa Romson (MP), Ylva Johansson (S) och Gustav Fridolin (MP) skriver bland annat att alla kommuner måste ta ansvar för mottagandet.

M: "Politiska ladan är tom"

Ex-arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M):

– Det är inte mycket till paket. Det är anmärkningsvärt att statsministern säger sig presentera hur han vill göra med integrationen utan ett enda konkret förslag.

Samtidigt säger sig Svantesson inte vara förvånad, eftersom hon anser att regeringen sedan tillträdet kommit med väldigt få förslag.

– Den politiska ladan är tom.

En central del för integrationen är jobbpolitiken, uppger Svantesson.

– Regeringen måste komma med konkreta förslag om hur jobben ska bli fler.

FP: "Idélöst"

Folkpartiets gruppledare och ex-integrationsministern Erik Ullenhag:

– Det som bekymrar mig är att det är helt innehållslöst vad gäller förslag. Det är en allmän viljeinriktning. Jag tror att det är en kombination av idélöshet och att S inte kan komma överens med MP om vad som egentligen ska göras.

Ullenhag kritiserar att integrationsministerposten togs bort.

– Man hade en tanke om att avskaffandet av integrationsministern skulle göra integration till allas ansvar. Nu är det tydligt att allas ansvar blir ingens ansvar.

Han tar upp ett par alliansförslag som ligger färdigberedda på regeringskansliet, som svenska för invandrare och bostäder.

C: "Inte ett enda förslag"

Riksdagsledamoten Johanna Jönsson (C) säger till Aftonbladet:

– Det här är inget etableringspaket. Det finns ju inte ett enda konkret förslag. Det regeringen gör är en problembeskrivning som alla vi partier diskuterat länge och skriver under på.

Enligt Jönsson behövs akuta åtgärder på integrationsområdet.

– Vi från Centerpartiet har kommit med 20 förslag, men regeringen har inte ett enda. Det är lite underligt, med tanke på hur många experter regeringen har på departementet, att man inte lyckats med det under så här lång tid.

KD: "Väntar fortfarande"

Emma Henriksson, riksdagsledamot (KD), reagerar på samma sätt:

– Vi saknar fortfarande svar på hur de ska skapa fler jobb och bostäder. Efter ett halvår har regeringen äntligen vaknat upp och förstått att det handlar om det. Vi har presenterat flera konkreta förslag för att underlätta integrationen, men väntar fortfarande på att regeringen ska agera.

V: "Ser fram emot konkreta förslag"

Vänsterpartiets integrationspolitiska talesperson Christina Höj-Larsen säger att regeringens paket har "en del steg i rätt riktning".

– Men framför allt tycker vi att det måste fram en tvingande lagstiftningen för att få fler kommuner att ta emot nyanlända. Vi ser fram emot ett mer konkreta förlag från regeringen om det.

Utöver att tvinga alla kommuner ta ansvar vill V även ha bättre studiehandledning på modersmål i skolan, och ge asylsökande utbildning i svenska från dag ett.

– Vi vet att asylprocesserna tar lång tid, och att många kommer stanna. Därför är det lika bra att börja direkt med att klä dem i kunskap.

SD: "För lite"

Riksdagsledamoten Paula Bieler (SD):

– Det är inte så mycket konkret som presenteras, och det som presenterades på pressträffen är alldeles för lite.

Kring förslaget som Ylva Johansson kom med, om att låta fack och arbetsgivare ordna snabbspår till jobb för de som fått uppehållstillstånd i Sverige, säger hon:

– Det är bra att man erkänner att det finns problem. Men det här räcker inte. En fråga värd att ställa sig är om det räcker att få en jobb vilket som helst - om det därmed räknas som om man är integrerad, eller om det inte beror på en rad andra faktorer.

Enligt Bieler väcker förslaget en rad frågor:

– Jobben måste komma nånstans ifrån, och alla satsningar kommer att kosta pengar.

Lemne: "Regeringens politik motverkar framväxt av fler enkla jobb"

Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne säger i en kommentar att "det är bra att regeringen börjar tala om den utmaning som det stora antalet asylsökande till Sverige innebär.

– I den utmaningen ligger som en viktig del att politiken måste inriktas mot att fler jobb kan skapas och att arbetsmarknaden reformeras.

Samtidigt är hon kritisk till mycket av regeringens politik.

– Regeringens politik, med höjda skatter på företag och arbete, motverkar framväxten av fler enkla jobb. Istället borde regeringen göra tvärtom och sänka trösklarna in till arbetsmarknaden och komma med förslag som minskar riskerna för företag att anställa.

Publicerad: