Nyheter

Polisen sköt ihjäl man i Alafors

Av: 

Anders Johansson

Björn Barr

Erik Melin

NYHETER

En polispatrull blev attackerad av två män med tillhyggen under natten mot tisdagen i Alafors, norr om Göteborg.

Polisen öppnade eld mot männen och en 41-åring skadades allvarligt.

På tisdagsmorgonen lämnade polisen besked om att mannen avlidit av sina skador.

Tipsa | Aftonbladet

Attacken inträffade i Alafors, norr om Göteborg, efter att larm kommit in om skottlossning vid halv tolv på måndagskvällen. I samband med att polis anländer till platsen blev en av patrullerna attackerad av två män i 40-årsåldern med tillhyggen, enligt polisen. En av dem ska ha varit beväpnad med en yxa.

Då öppnade polisen eld. En 41-årig man träffades och dog senare av sina skador.

– Jag kan bekräfta att mannen har avlidit av sina skador. Men jag kan inte kommentera var han träffades eller av hur många kulor. Hela den här händelsen kommer att utredas av enheten för polismål, och jag vill inte föregripa det, säger polisens presstalesman Thomas Fuxborg.

Mannens dog av sina skador

Den andra mannen, som också är i 40-årsåldern, har gripits misstänkt för försök till dråp och grovt våld mot tjänsteman. En granne som bor i närheten trodde först att skotten kom från ett studentfirande:

– Jag bor i huset bredvid och hörde skotten som small. Sen hörde jag när polisen kom till platsen och skrek "ligg ner, ligg ner".

När han gick till jobbet i morse var platsen fortfarande avspärrad och två poliser var kvar på platsen. Där mannen hade skjutits låg bara en blodpöl kvar.

– Man har ju sett skottlossningar på film men då blir det bara en liten blodfläck, det här var betydligt mycket mer, säger grannen.

Rörigt på platsen

Polisen anlände till Alafors omkring 00.20, natten mot tisdag.

Ett flertal patruller ska ha funnits på plats, bland annat både piketpolis och hundpatruller. Enligt Aftonbladets utsände fotograf ska piketpolis under natten ha gått in i ett hus i området.

Vid 02-tiden hade polisen spärrat av både där man själv skjutit och där man fått uppgift om den tidigare skottlossningen. Ett tekniskt team anlände till Alafors omkring 02.45 och man har bland annat undersökt en Volvobil i området. Bilen bärgades vid 04-tiden bort från området.

De två händelserna – skottlossningen och attacken mot polispatrullen – tros vara sammankopplade, men polisen kan inte säga något säkert. Ingen misstänkt hade tidigt på tisdagsmorgonen gripits i samband med den första rapporterade skjutningen.

Tredje dödsskjutningen i år

Det här är den tredje dödsskjutningen i år. Den 22 mars sköts en spjutbeväpnad man i 65-årsåldern ihjäl av polis i samband med ett gripande i Partille utanför Göteborg. Och i början av april sköts hedersmördade Fadime Sahindals bror ihjäl av polis i Uppsala.

Vid lunchtid på tisdagen uppdaterade polisen sin hemsida med följande information: "I samband med att de två männen attackerade polispatrullen så backade och retirerade poliserna. Under reträtten så sköt poliserna ett flertal varningsskott utan önskad effekt. Till slut var en av poliserna tvingad att skjuta verkanseld för att stoppa attacken".

Den 41-årige mannen som sköts till döds levde enligt Aftonbladets uppgifter under välordnade förhållanden och har haft ett välbetalt arbete. Han har tidigare dömts för bland annat trafikrelaterade brott.

Den andre mannen har också dömts för bland annat trafikrelaterade brott samt narkotikabrott.

ANNONS

Köp munskydd, Covid antikroppstester & alcogel och minska risken för smittspridning idag!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter