Flygkraschen i Alperna

Föddes över hela världen - dog på samma plan

Av: 

Staffan Dickson

Josefin Westin

NYHETER

SEYNE LES ALPES/DIGNE/STOCKHOLM. De föddes över hela världen men dog på samma flygplan i franska Alperna.

Skolungdomar, yogalärare, sportreportrar och rockmusiker.

– Vi kommer att göra allt för att hitta och identifiera kropparna och ge dem till familjerna, säger Frankrikes president François Hollande.

Sent i natt väntades den första busslasten med spanska anhöriga anlända till franska Alperna.

I orten Digne stod kongresshallen Palais des Congrès redo med tältsängar som Röda Korset och lokala myndigheter fixat. Utanför vaktades byggnaden av polis.

Under gårdagen framförde François Hollande sina kondoleanser på plats i de närliggande alpbyarna Seyne-les-Alpes och Vernet. Den franske presidenten sa att hans tankar fanns med offren och dess anhöriga:

– Jag försäkrar er att allt kommer att göras för att vi ska kunna hitta och identifiera kropparna och ge dem åter till familjerna.

Vid hans sida fanns Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Spaniens premiärminister Mariano Rajoy. De stod tysta en stund ute på de platta fälten i Vernet. I bakgrunden syntes berget Montagne des Tête.

– Vi är alla enade av samma smärta, sa Merkel.

”Dog när hon gjorde det hon älskade”

I hennes hemland har rubrikerna framför allt handlat om de skolungdomar som dog när de var på väg hem från ett språkutbyte. Före resan hade det varit stor konkurrens om platserna. 40 elever hade ansökt, men bara 16 fick åka efter att de dragit lott.

– Om föräldrarna nekat dem att åka hade deras barn varit i livet i dag. Många sitter nog i de tankarna nu, säger Ulrich Wessel rektor på Joseph König-gymnasiet, till lokaltidningen Halterner Zeitung.

I Argentina sörjs det unga paret Gabriela Lujan Maumus och Sebastian Greco. 28-åriga Gabriela spelade i rockbandet Asalto al Parque Zoologico som släppte ett nytt album för bara några månader sedan och hade en konsert i Buenos Aires inplanerad nu på söndag. Hon och Sebastian Greco, som var finansanalytiker, befann sig i Europa på semester.

De två iranska reportrarna Milad Hojatoleslami och Hossein Javadi hade bevakat ”El clásico”-matchen mellan Barcelona och Real Madrid och var på väg för att rapportera från Irans vänskapsmatcher i Österrike och Sverige när planet störtade.

Mexikanska yogaläraren Ayon Razo, 36, från kuststaden Tampico beskrivs som en person som älskade att resa.

– Hon dog när hon gjorde det hon älskade, säger hennes väninna Maria Andrea Meza till nyhetsbyrån AP.

”Så stolt över min son”

I den colombianska staden Popayan väntade Luis Eduardo Medranos familj på att den 36-årige arkitekten äntligen skulle komma hem efter att ha arbetat i flera år på en ingenjörsfirma i Ekvatorialguinea. Strax innan planet lyfte fick familjen ett kort sms, berättar hans pappa för colombianska El Tiempo: ”Flyger till Tyskland”.

Junichi Sato, ett av två offer från Japan, bodde i Düsseldorf där han arbetade för det japanska mikrosystemföretaget Seikas tyska filial. Enligt företaget hade han varit i Barcelona på affärsresa.

– Jag är mållös. Mitt hjärta är helt krossat. Jag är så stolt över min son, han arbetade väldigt hårt som affärsman, säger Junichi Satos pappa Yukio till Nippon Television Network.

I morgon förmiddag väntas ytterligare 400 anhöriga anlända till regionen där planet störtade. Två flygplan landar då i Marseille, ett från Düsseldorf och ett från Barcelona, och de anhöriga körs sedan vidare med buss till Digne.

Enligt uppgift till Aftonbladet ska samtliga anhöriga under dagen sedan resa vidare till Seyne-les-Alpes. Där ska de få veta det som är känt om olyckan och ges möjlighet att be i byns kapell.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på böcker: Fynda semesterns bästa läsning till kampanjpris här!

Shop

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Flygkraschen i Alperna

ÄMNEN I ARTIKELN

Flygkraschen i Alperna

François Hollande

Angela Merkel

Argentina

Marseille

Barcelona

Mariano Rajoy