Klimatuppgörelse nådd i EU

1 av 5 | Foto: Sweden in EU/Twitter
Löfven på pressträffen efter att uppgörelsen var nådd.

Sent i natt kom EU-ledarna överens.

Klimatmålet som ska nås till 2030 innebär bland annat en 40-procentig minskning av utsläppen.

– Det är historiskt, säger statsminister Stefan Löfven.

EU-ledarna har enats om gemensamma klimat- och energimål till år 2030, uppger unionens permanente ordförande Herman Van Rompuy på sitt Twitterkonto.

Uppgörelsen innebär en 40-procentig minskning av utsläppen till år 2030 och att 27 procent av energin då ska komma från förnybara källor. Dessutom ska energieffektivseringen också uppgå till 27 procent – tre procentenheter mindre än vad EU-kommissionen föreslog från början.

Balanserat resultat

Klimatmålen är EU:s förhandlingslinje inför nästa års stora klimatkonferens i Paris.

– Dagens beslut gör att EU kan gå fram med en positiv linje inför kommande klimatförhandlingar, anser Van Rompuy, som kallar resultatet "både ambitiöst och balanserat".

Även EU-kommissionens avgående ordförande José Manuel Barroso är nöjd.

– Det här är också bra för EU:s konkurrenskraft. Det finns ett verkligt ekonomiskt värde i att bekämpa klimathotet. Den här uppgörelsen håller kvar EU i förarsätet i de internationella klimatförhandlingarna.

På en presskonferens efter mötet kallar statsminister Stefan Löfven överenskommelsen historisk.

– Det innebär också att det är ett åtagande för länderna, det är inte bara något allmänt uttryckt, utan det finns ett klart åtagande, säger han.

”För låga krav”

Från miljöhåll väntas dock kritik. Flera miljöorganisationer anser att även EU-kommissionens utgångsbud varit alldeles för lågt. Samtidigt har många påpekat vikten av att EU ändå kommer överens redan nu, med tanke på det viktiga klimatmöte som hålls i Lima i Peru i december.

TT-Aftonbladet