Tio förgiftade av Spice - på ett dygn

avIda Gustafsson

Sju förgiftade under ett dygn på Gotland

Tre ungdomar fick föras till Västerås sjukhus i natt efter att ha överdoserat Spice.

Och på Gotland har sju personer förgiftats allvarligt – bara under det senaste dygnet.

Nu väntas ännu ett 20-tal Spicesorter att bli olagliga.

– Vi får hoppas att de lyckas med det, säger Mikael Hedström, informatör vid Gävlepolisen.

Sedan i september har flera personer runt om i landet fått föras till sjukhus efter att de använt och överdoserat drogen Spice.

Nu har det hänt igen.

Sent i går kväll fick SOS ett larm om att tre tonåringar hittats utslagna utomhus i Irsta i Västerås kommun. Tonåringarna ska enligt vlt.se varit på en fest där de rökt Spice och druckit alkohol.

Ungdomarna, en 16-årig flicka och två 17-åriga pojkar, fördes med ambulans till Västerås sjukhus.

Vårdades på intensiven

Den ena pojken hade livshotande skador och vårdades i natt på intensivvårdsavdelningen. Men under natten har pojkens status förbättrats och han har flyttats till en annan avdelning.

– Han är inte kvar på intensiven, hans tillstånd är inte livshotande längre, säger Kjell Nylund, pressekreterare landstinget Västmanland.

De andra ungdomarna hölls kvar på sjukhuset under natten för observation. Även om det kan röra sig om lagliga Spicesubstanser utreder polisen händelsen som ett narkotikabrott

– Det finns inget annat sätt för oss att utreda det på. Resultaten lämnas över till socialen och sedan är det de som får avgöra vad som händer, säger Maria Rupla, inre befäl vid polisen i Västmanland.

Sju fall i Visby

Under tisdagskvällen rapporterade SVT Östnytt om en våg av Spice-förgiftningar på Gotland.

Bara det senaste dygnet har sju personer kommit in till Visby lasarett för intensivvård efter allvarliga förgiftningar av nätdrogen spice. Flera av dem har varit medvetslösa och tillstånden har klassats som livshotande.

– Det har varit som en epidemi. Det är en oroande utveckling för vi ser att det blir allt vanligare,  säger överläkaren Franz Rücker på Intensivvårdsavdelningen vid Visby lasarett till Östnytt.

Ny sort bakom överdoser

Sedan i september har polisen i Gävleborg haft åtta fall av överdosering där Spice varit inblandat. Polisen misstänker nu att det är en ny starkare sort som är i omlopp.

– Vi funderade på vad det var och gjorde den del småbeslag i samband med de här överdoseringarna, säger Mikael Hedström, informatör vid Gävlepolisen.

Spice-cigaretterna skickades till Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, för analys.

– SKL meddelade oss i slutet på förra veckan att det var ett preparat som de inte haft någon träff på tidigare. I morgon kommer beskedet på hur starkt och farligt det kan vara, säger Hedström.

Spicesorter kan förbjudas

Just den varianten som använts i Gävletrakten och ett 20-tal andra hittills lagliga Spicesorter kan nu förbjudas, uppger P4 Gävleborg. Folkhälsomyndigheten utreder just nu om substanserna kan klassas som hälsofarliga. Det innebär i så fall att samtliga lagliga Spicesorter som säljs i Sverige just nu förbjuds. Även om de inte narkotikaklassas kan hälsofarliga varor beslagtas av polis.

Men det är en katt-och-råtta-lek, Spice är syntetisk och tillverkarna experimenterar ständigt med substanserna för att drogen ska undgå lagen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Västerås

Visby

Narkotika