Nyheter

Unga mår sämst - gamla mår bättre

Av: 

Erik Melin

NYHETER

Under 1980 kände sig äldre mer oroliga än ungdomar.

I dag är läget det omvända.

Unga flickor och pojkar är de som känner mest oro.

Siffror från statistiska centralbyrån, SCB, visar att det skett en omkastning i vilka det är som känner mest oro i Sverige. För 30 år sedan kände äldre mer oro än vad ungdomar gjorde, rapporterar Ekot.

Nu är det de yngre som är mest oroliga och ängsliga. SCB:s siffror visar att 40 procent av alla 15-åriga flickor i Sverige kände sig nere mer än en gång i veckan förra året. I mitten av 80-talet var samma siffra 15 procent.

Bland killarna är det gruppen 16 till 24 som oroar sig mest.

”Osäker framtid för unga”

I gruppen 65 till 74 år är människor allt mindre ängsliga. För 30 år sedan kände äldre personer mer oro än vad ungdomar gjorde.

– När det gäller äldre hänger det nog samman med att livsvillkoren för äldre har blivit bättre, framför allt vettiga ekonomiska villkor för det stora flertalet, medan för unga är framtiden betydligt mer osäker idag än vad den var 1980. 1980 kunde ju en tjej eller kille efter nian få ett jobb utan något mer än grundskola och få hyggligt betalt, arbetslösheten låg på två tre procent, det avspeglar ju att framtiden är mycket osäkrare idag för unga, säger Sven Bremberg, docent socialmedicin vid Karolinska institutet o verksam vid Folkhälsomyndigheten, till Ekot.

ANNONS EXTERN LÄNK

Present till mors dag eller studenten? Missa inte alla klipp – upp till 50% rabatt på presenter varje dag hos Cervera

Cervera

Publisert: