Panikresan – efter Wallenbergs brev
Publicerad 2014-08-18
Sveriges relationer med Saudiarabien hotades, hävdade Marcus Wallenberg i ett brev till Sten Tolgfors.
En minidelegation på fyra personer kastade sig på regeringsplanet ner till Riyadh för att rädda situationen.
Notan för räddningsuppdraget landade på 357 400 kronor, skriver de två SR-journalisterna som avslöjade Saudiaffären, i en ny bok.
Marcus Wallenberg skickade brevet efter att regeringen försökt dra sig ur samförståndsavtalet mellan Sverige och Saudiarabien 2008. Saudiarabiens vice försvarsminister var upprörd och Wallenberg skrev att reaktionen, om regeringens inställning nådde den saudiska motsvarigheten, skulle bli mycket negativ:
”Han försäkrade mig om att han för närvarande icke avsåg ta upp frågan i den saudiska regeringen men han underströk att om han gjorde det i dagens läge skulle reaktionen runt bordet bli "well, forget the Swedes”, skrev Wallenberg i det hemligstämplade brevet.
De två Ekot-journalisterna Bo-Göran Bodin och Daniel Öhmans återger Wallenbergs brev i sin bok "Saudivapen" som släpps idag. Den handlar om hur Sverige planerade hjälpa Saudiarabien att anlägga en missilfabrik.
Stora svenska exportkontrakt, bland annat Saabs Erieye, stod på spel. Ett Saab där Marcus Wallenberg är styrelseordförande.
Åkte på räddningsuppdrag
Febril aktivitet utbröt när brevet nådde Tolgfors och försvarsdepartementet, enligt boken. En minidelegation på fyra personer, ledd av statssekreteraren på försvarsdepartementet Håkan Jevrell, reste i maj till Riyadh i regeringsplanet. Normalt används det bara av ministrar och medlemmar ur kungafamiljen.
Den två dagar långa resan kostade totalt 357 400 kronor, nästan 100 000 kronor per person. Att resa reguljärt fram och tillbaka till Riyadh kostar cirka 10 000 kronor per person.
Krisdelegationen blev utskälld av prins Khaled bin Sultan, enligt författarna Bodin och Öhman. En lång serie krismöten på regeringskansliet följde efter den saudiska avhyvlingen.
Det var efter resan som idén om att skapa ett bulvanföretaget SSTI formades, enligt boken. Det gjorde att samarbetet om vapenfabriken kunde fortsätta, utan att regeringen blandades in.
Sedan 2005
Den tekniska rådgivningen, som Sverige skulle bistå med, byggde på ett långtgående samverkansavtal, MOU:t. Det hade socialdemokratiska regeringen slutit med Saudiarabien redan 2005.
Brevet från Wallenberg, som DN och Ekot först skrev om, fick Jonas Sjöstedt (V) att kräva Carl Bildt på svar om han visste om brevet eller inte.
Carl Bildt förnekade i går, på twitter, all kännedom om det.
Reste för 2,8 miljoner
Aftonbladet har fått ta del av dokument som varit del av research till boken ”Saudivapen”. Dokumenten visar att regeringsplanet Swedforce 21 under åren 2003-2012 hade flugit till Saudiarabien till en sammanlagd kostnad av 2,8 miljoner kronor.
– Då ska vi komma ihåg att det här bara är resor gjorda med regeringsplanet. De reguljära resorna som företrädare för regeringen, försvarsmakten och andra myndigheter och företag gjort är inte inkluderade, säger Daniel Öhman till Aftonbladet.
Regeringsflygplanet användes i flera år flitigt fram och tillbaka till Saudiarabien.
– Resandet har intensifierats efter millennieskiftet, då Saab inledde diskussioner med landet om flygövervakningssystemet Erieye, säger Daniel Öhman.
Carl Philip reste
Inför en av resorna märktes ansökan om flygtillstånd för regeringsplanet med "brådskande".
Då, i oktober 2011, hade Saudiarabiens kronprins Sultan bin Abdul Aziz dött.
Prins Carl Philip skickades på kondoleansresa. Han reste tillsammans med bland andra Carl Bildts högra hand, Frank Belfrage, kabinettssekreterare på UD.
Även i juni 2012 skickades prins Carl Philip till Saudiarabien. Prinsens båda saudiresor kostade sammanlagt över en kvarts miljon kronor.
– Att man skickar iväg någon från kungafamiljen visar hur viktigt man anser det vara att hålla sig väl med just Saudiarabien, säger Daniel Öhman.
Hovet poängterar att det rörde sig om kondoleansresor.
”Prins Carl Philip har varit på kondoleanser med anledning av två kronprinsars bortgång. Kondoleanser är kutym över hela världen för att visa vördnad för den som gått bort oavsett land”, skriver informationschef Margareta Thorngren i en kommentar till Aftonbladet.
Markus Friberg, pressekreterare åt statsminister Fredrik Reinfeldt (M), uppger att statsministern inte kommenterar användandet av regeringsplanet till Saudiarabien.
– Han har ju redogjort inför konstitutionsutskottet, KU, hur han ser på saken och KU har dessutom konstaterat att regeringen inte varit inblandat i bildandet av bolaget SSTI. Utöver det har vi inte något att säga.
Resorna till Saudiarabien med regeringsflygplanet
Tidpunkt
Kostnad i kronorMaj 2003
277 000Januari 2004
338 000Augusti 2005
308 000Mars 2008
490 000 (Handelsminister Ewa Björling (M) med flera)Maj 2008
357 000 (Statssekreterare Håkan Jevrell med flera)November 2008
407 000 (Ewa Björling med flera)Februari 2009
109 000 (Utrikesminister Carl Bildt (M) med flera)Februari 2010
298 000 (Ewa Björling med fleraOktober 2011
120 000 (Prins Carl Philip med flera)Juni 2012
136 000 (Prins Carl Philip med flera)