Nyheter

”Ebola är okontrollerbart”

Av: 

Erik Melin

NYHETER

Värsta utbrottet någonsin

Ebolautbrottet i västra Afrika är okontrollerbart.

Mer än 330 personer har dött i Guinea, Sierra Leone och Liberia den senaste tiden.

– Sanningen är att epidemin nu kommer i en andra våg, säger Bart Janssens, operativ chef för Läkare utan gränser i Bryssel.

Det var i slutet av förra året eller precis i början av 2014 som det nuvarande utbrottet startade i Guinea. Utbrottet verkade först mattas men de senaste veckorna har läget blivit allvarligare. Bland annat har viruset spridits till Liberias huvudstad, rapporterar AP.

Mer än 330 personer har dött i utbrottet, vilket gör det till det allvarligaste någonsin. Det första utbrottet, som startade i Kongo 1976, skörade 280 människoliv enligt FN-organet WHO.

– Det här är det största utbrottet någonsin och fler har dött än vid tidigare tillfällen, det är aldrig tidigare skådat, säger Armand Sprecher, expert på allmänhälsa vid Läkare utan gränser, till AP.

”Totalt utom kontroll”

Enligt Bart Janssens vid Läkare utan gränser så måste de drabbade ländernas regeringar och internationella organisationer mobilisera fler experter och sjukvårdspersonal. Information till allmänheten om hur viruset kan stoppas måste också spridas på ett mer effektivt sätt, menar Janssens.

– Sanningen är att epidemin nu kommer i en andra våg. Och jag anser att den är totalt utom kontroll.

”Ignorans bakom spridning”

Anledningar till att utbrottet har blivit så svårhanterligt är flera. Viruset finns nu på flera olika platser i västra Afrika och det rör sig också mellan flera länder. Dessutom ligger utbrottets epicentrum i den guineanska staden Gueckedou, en knutpunkt för människor som reser i regionen.

Enligt Bart Janssens har också ignorans från de drabbade ländernas regeringar också gjort att viruset kunnat spridas snabbt. Han kritiserar WHO för att inte pressa länderna tillräckligt.

– Det måste till ett ordentligt engagemang från politiskt håll. Det kommer att spridas till andra länder annars, det är säkert, säger Janssens.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert: