Sjöstedt: Ett bra besked

avMartin Schori, Dan Eliasson

1 av 3

Jonas Sjöstedt välkomnar beskedet om att extravalet ställs in.

– Det är ett bra besked, säger V-ledaren.

Det blir inget extraval. Det beskedet gav regeringen och allianspartierna i dag på en presskonferens. De enda som inte deltog på pressträffen var Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

Jonas Sjöstedt säger till Aftonbladet att han tycker att beslutet är bra.

– Vi har hela tiden velat genomföra reformerna i budgeten med sänkt skatt för pensionärer och satsningar på välfärden. Vi vill ta bort vinstjakten i välfärden och nu kan vi göra det med regeringen. Vårt inflytande är stärkt. Samtidigt som regeringen förhandlat med de borgerliga har vi förhandlat med regeringen, säger han i Aftonbladet TV.

"Ska gå att styra även i minoritet"

Regeringen och alliansen har bland annat kommit överens om att den statsministerkandidat som samlar stöd från den partikonstellation som är större än alla andra tänkbara regeringskonstellationer ska släppas fram.

– Landet ska vara möjligt att styra även i minoritet. Det är bra att vi inte ändrar lagar och regler utan att det är en politiskt överenskommelse, säger Jonas Sjöstedt.

På presskonferensen gjorde Stefan Löfven tydligt att Vänsterpartiet inte var en del av överenskommelsen. Men enligt Jonas Sjöstedt var det både väntat – och önskvärt.

"Regeringen måste förhandla med oss"

– Vi är inte en del av regeringen, vi är ett oppositionsparti. Vi har inte haft en vilja att ingå i en överenskommelse, vi är inte bundna till någon sådan. Men samtidigt har vi gjort upp med regeringen att förhandla om varje statsbudget framöver. Vi har inte fått erbjudandet och vi har inte heller frågat om det.

På frågan om det här ändå inte betyder att S närmar sig de borgerliga svarar han:

– Nej, regeringen måste förhandla med oss om varje statsbudget framöver, det stärker oss.

Hur ser du på Sverigedemokraternas inflytande?

– De förlorar på det här, deras möjlighet att skapa kaos blir mindre. Det är i grunden bra.

ARTIKELN HANDLAR OM