Regeringskrisen 2014

Sparar över 100 miljoner på inställt nyval

Av: 

Gustaf Tronarp

NYHETER

Ett extraval i mars skulle ha kostat skattebetalarna över 100 miljoner kronor.

Att det nu inte blir något val innebär stora besparingar – men en del pengar har redan satsats.

– Det är lite antiklimax, säger Carl-Otto Björkling, administratör vid Valmyndigheten.

Valsedlar ska tryckas, röstkort ska skickas ut och kommunerna ska få bidrag.

Ett val innebär mycket arbete – och det kostar miljontals kronor.

– Bidraget till kommunerna gäller framförallt att de håller i förtidsröstningen. 2010 låg det på 110 miljoner och jag tror att det var en bit över det i höstas, säger Carl-Otto Björkling, administratör på Valmyndigheten i Solna.

Exakt hur mycket kommunerna skulle ha fått i bidrag för nyvalet är inte klart. Men det skulle sannolikt ha legat på runt 100 miljoner kronor.

– Vi har inte betalat ut några pengar. Det mesta arbetet vi har gjort har handlat om planering. Vi ville avvakta beslutet innan vi började arbeta med extravalet på riktigt. Det är inte så att vi lagt ut massa pengar i onödan, säger Carl-Otto Björkling.

”Förvarar dem i ett förråd”

För varje val behövs ungefär 180 miljoner valsedlar. Valmyndigheten har redan beställt valsedlar för det inställda nyvalet. Att trycka och distribuera dem skulle ha kostat omkring 4,5 miljoner kronor.
Men enligt Carl-Otto Björkling kommer inte de beställda valsedlarna att gå till spillo. De kan nämligen användas vid nästa ordinarie val.

– De är inte tryckta, så vi kommer att förvara dem i ett förråd till 2018. De är vita, precis som valsedlarna för de ordinarie kommunvalen, säger han.

Politisk reklam i vår

Den tredje största kostnadsposten vid val är utskicket av de ungefär 7,5 miljoner valsedlar. Trots att portot är rabatterat landar totalkostnaden på omkring 20 miljoner kronor.

Totalt skulle alltså det extra valet ha kostat omkring 120-130 miljoner kronor. Minst.

– Det sparas en hel del pengar på att det inte blir något extraval, säger Carl-Otto Björkling.Men även partierna har lagt ner en del tid och pengar på ett nyval som nu inte blir av.

Valarbetare har kallats in och reklamplatser har bokats. En del av dem går inte att boka av. Svenskarna kommer alltså få se en del politisk reklam i vår, trots dagens besked.

– Det ger oss möjlighet att prata lite bredare om vår politik även om det inte är val, säger Miljöpariets partisekreterare Anders Wallner till TT.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintersäsongen; munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Regeringskrisen 2014

Valmyndigheten