Gåtan med mystiska oljudet är löst

NYHETER

Ett mystiskt oljud har plågat örebroare de senaste dagarna.

Upplösningen: Tjutandet verkar ha kommit från takventilationen till Real Meal Pizzeria.

– Jag var själv på väg att ringa till nån och fråga, vad är det för störande ljud? Sen började vi misstänka att det var vår egen fläkt, säger ägaren Mahdi Safa till Aftonbladet.

Ett högljutt oväsen, som beskrivs som ”ett visslande, tjutande ljud”, har stört örebroare de senaste dagarna. Värst har det varit i korsningen Skolgatan/Järnvägsgatan.

– Det pågår en utredning. Det är tydligen ett mystiskt ljud, har Margareta Wall, kommunikationsdirektör på Örebro kommun, tidigare sagt till Aftonbladet.

Gåtan fick sin lösning

Nu har gåtan fått sin lösning, avslöjar NA.

Det är ventilationen till Real Meal pizzeria och restaurang, på Järnvägsgatan, som orsakat det förbryllande ljudet.

Pizzeriaägaren har själv stört sig på ljudet när han varit ute på gatan – men inte förstått att det kommit från hans restaurang, eftersom det kommit från ventilen uppe på taket.

– Vi började misstänka att det var vår fläkt som låter. Sen kom det några arbetare från fastighetsbolaget och tittade. Det är en rem som behöver bytas tror jag, så det är inte något stort, säger Mehdi Safa till Aftonbladet.

Örebro kommun sa tidigare att de skulle inleda en utredning för att lokalisera det mystiska ljudet, men Mehdi Safa har inte haft någon kontakt med dem. Själv fick han vetskap om oljudet genom en artikel i Nerikes Allehanda.

– Då började jag höra ljudet när jag gick till och från jobbet. Fast jag misstänkte aldrig att det kom från oss, tills jag provade att stänga av fläkten en dag och då blev det tyst.

Vad tänker du på om att det var er egen fläkt som orsakat det störande ljudet?

– Jag vet inte vad man ska säga, det är väldigt tråkigt att vi stört grannarna. Men det är inte någonting som vi har gjort med flit, säger Mehdi Safa.

Foto: Privat
”Pipljudet” som gäckat Örebros invånare verkar komma från restaurangens fläkt

Kommunen kräver omedelbar åtgärd

Om det stämmer att oljudet kommer från restaurangens fläktsystem kan Örebro kommuns miljöskyddsenhet inte svara på.

– Det är inget vi kan bekräfta, vi känner inte till det, säger Anders Ringqvist, enhetschef på miljökontoret.

Kommunen har själva utrett orsaken till ljudet, främst genom att samkoordinera arbetet mellan de aktörer som kan tänkas vara inblandade.

– Vi har bett fastighetsägare att gå igenom alla aggregat för att säkerställa att det inte kommer därifrån. Idag har vi fått svar från flera av dem men inte av den fastighetsägare som det gäller nu, säger Anders Ringqvist.

Om det är fastighetsägaren eller hyresgästen som ansvarar för att bekosta reparationen av fläkten kan han kan uttala sig om.

– Från miljökontorets sida kommer vi kräva en omedelbar åtgärd om oljudet fortsätter, oavsett vem som bekostar det, säger Anders Ringqvist, och fortsätter:

– Jag tänker själv åka förbi efter jobbet och lyssna och titta och jag hoppas att ljudet ska ha tystnat.

▪▪ Artikeln uppdateras.

Vet du mer? Tipsa Aftonbladet 00:45

 

LÄS OCKSÅ: Mystiska radiosignalen har hörts i över 30 år

 

ARTIKELN HANDLAR OM

Örebro