”Jag är medborgarnas polis”

NYHETER

Rutkowski är EU-politikern som kallar sig Rambo

1 av 2 | Foto: Sheriffen I Polen är åsikterna delade om Krzysztof Rutkowski, för vissa är han folkhjälte. Själv säger han: - Jag är en polsk sheriff.

PRAG

Han går under arbetsnamnet "Rambo"

Krzysztof Rutkowski, 44, är EU-politikern som ser sig själv som medborgarnas polis.

- Aktionen i Stockholm var nummer 507 i min karriär, säger han.

Aftonbladet har fått en exklusiv intervju med Krzysztof Rutkowski.

- Jag gör min plikt och tror på det jag gör. Jag är medborgarnas polis. Det behövs i dagens samhälle när polisen verkar ineffektivt, säger Krzysztof Rutkowski.

Han vill fortsätta sin verksamhet så länge det går och menar att det är nödvändigt att trotsa landgränser.

Jobb över gränser

- Vi befinner oss i dag i det nya större Europa där den organiserade brottsligheten bara växer. Det är helt normalt att jobba och samarbeta över gränser. 90 procent av de fall som jag tar på mig har polsk anknytning men jag tar alla intressanta uppdrag i hela världen. Senast var i Pakistan, säger han.

- Jag har alltid var polis och har det yrket i blodet. Min far var polis, även farfar. Jag har till och med växt upp på en polisstation, säger han.

Aktionen i Stockholm var inte den första i Sverige. För fyra år sedan fick han ett uppdrag i en förort till Göteborg.

- En romsk kvinna dog i en trafikolycka, och hennes barn togs om hand av barnets mormor. Mormodern vägrade barnets far, som då bodde i Polen, all kontakt med barnet. Men med hjälp av mitt team kunde barnet föras till pappan, säger Krzysztof Rutkowski.

Men han har även en politisk karriär. För tre år sedan kom han med i polska parlamentet som medlem av det kontroversiella Självförsvarspartiet.

Betalar väldigt bra

Nu är han medlem av Europaparlamentet. Som medlem av polska parlamentet får han automatiskt diplomatiskt immunitet och pass. Själv säger han att han försöker undvika att utnyttja det. Men självklart har det hjälpt honom i vissa situationer under hans långa karriär.

- Aktionen i Stockholm var nummer 507 i min karriär som startade 1990. Det första uppdraget rörde en stulen Mercedes 560 SEL i München. Det ledde till fler jobb för tyska försäkringsbolag, vilka betalar väldigt bra för vår hjälp. Men för privatpersoner gör jag det ofta kostnadsfritt.

En av hans aktioner i år har blivit extra uppmärksammat. Uppdraget gick ut på att frita en direktörsson som tagits som gisslan i Warszawa. Men förhandlingen med gärningsmännen gick fel och sonen hittades död. Efter det misslyckade uppdraget har Krzysztof Rutkowski skuldbelastas för sonens död.

- Det var inte vi som orsakade hans död, säger Krzysztof Rutkowski.

Sedan fyra år tillbaka filmas alla aktioner i samarbete med polska kanalen TV N. Programmet ses av miljoner polacker över hela världen via satellit.

Avsnitt: Stockholm

- Vi kör med nya reportage varje vecka från våra uppdrag. Stockholm blir nästa avsnitt.

Men att vara detektiv med hela världen som sitt arbetsfält har sitt pris.

- Jag är nyskild efter ett 17 års långt äktenskap. Men livet går vidare och jag har hittat en ny kärlek; en 27-årig designer som även hjälper till med researcharbete på min byrå.

När vi tar farväl av Krzysztof Rutkowski är han redan på väg att planera sitt nästa projekt. Han avslöjar några detaljer.

- Jag ska gripa en farlig pedofil som är en mycket viktig person i ett europeiskt land.

Tidigare:

Hanna Rydén, Zbigniew Kuczynski