”Se till att du har gott om tid på dig”

NYHETER

Mattias Särnholm från Roomservice ger sina bästa tips till hemmafixaren

Satsa på att klara av det som måste repareras utomhus under semestern. Vindskivor, fönsterkarmar och veranda är bra att se över.

Men lämna takomläggningen till en annan gång.

Foto: Mattias Särnholm bästa tips är att ha gott om tid på sig.

- Är man nybörjare är en veranda en bra början, det hinner man bygga under semestern. Och det gör ingen skada på huset om det skulle gå fel. Det finns bra broschyrer i bygghandeln som visar hur man gör, säger Mattias Särnholm, snickare i Kanal 5:s Roomservice.

Lägga om taket ska man däremot låta bli om man inte är helt säker på vad man gör. Särskilt i år, då regnet gör att risken för fuktskador ökar.

- Om man har otur kan det bli stora skador på huset.

Mattias Särnholm avråder bestämt från att göra el- och vatteninstallationer själv.

- Gör man fel med el eller vatten kan det få otroligt stora konsekvenser. Vattenskador, brand eller saker som blir strömförande. Det absolut farligaste är inte ett rör som går tvärt av, utan små kopplingar som står och droppar länge. Det kan orsaka enorma fuktskador.

Tidsoptimism är något som både amatörer och proffs lider av. Räkna med att arbetet tar minst 50 procent längre tid än du räknat med från början. Ofta upptäcker man att det saknas verktyg och material som måste inhandlas, och renoveringen kan visa sig mer komplicerad än vad man först trodde.

- Man bör tänka efter hur mycket av semestern man vill döda. Vem vill ha en pappa eller mamma som bara renoverar hela sommaren?

Och visst kan det bli billigare att bygga om själv. Men glöm inte att räkna in den tid du själv lägger ner som en del av kostnaden.

- Man får inte vara dumsnål. Man måste värdera sin egen tid, och för en del kan det vara värt en slant att bli av med skiten. Andra tycker att det är det roligaste som finns att bygga på stugan hela sommaren. Men se till att ge dig själv så mycket tid att du hinner sitta med en öl i solen också.

Läs också:

Mattias bästa tips:

Karin Poring

ARTIKELN HANDLAR OM

Trädgård