Så semestrar vi i regnvädret

NYHETER

Turisterna skräms in under tak

Stockholm

Regnet skrämmer bort besökarna från nöjesfälten, men på inomhusanläggningar som exempelvis Junibacken i Stockholm gnuggar man händerna.

- Vi hade 25 procent fler besökare i juli i år jämfört med i fjol, säger vd Thomas Lundqvist.

Enligt Thomas Lundqvist är vädret förklaringen.

- Förra juli var det fint väder. I år har det varit skräp, och därför blir det så stor skillnad mellan de bägge julimånaderna, resonerar han.

Hos grannen på Djurgården, nöjesfältet Gröna Lund, har besökssiffrorna under sommarens första del minskat med 15 procent. Och även besökarna på Sveriges största nöjespark Liseberg i Göteborg har skrämts av regnet.

- Hittills i sommar har vi haft kanske fem sex procent eller 100 000 färre besökare än förväntat, säger Lars-Erik Hedin, tillförordnad chef på Liseberg. Vissa helger har regnat bort totalt för oss.

Lite längre ner mot Korsvägen i Göteborg ligger populärvetenskapscentret Universeum - också det en inomhusverksamhet - som tvärtom ökat sina besökssiffror med 27 procent. Ett nytt rekord med 6 335 besökare på en och samma dag har också satts, berättar marknadschef Matz Wallander.

Katastrofrapporter skrämmer

Camping- och stuguthyrningen verkar inte ha tagit så stor skada av det kalla och regniga sommarvädret.

- På enskilda platser har minskningen varit drastisk även om det överlag faktiskt inte är så illa, säger Eva-Lena Milton på Sveriges camping- och stugföretagares riksorganisation (SCR).

Något rekordår som i fjol, då SCR räknade in totalt 17,1 miljoner gästnätter, lär det dock knappast bli.

Värst drabbade är vissa campingar i Småland, där översvämningarna i juli skrämt bort många turister.

- Även på campingar där det inte varit översvämningsproblem har besökssiffrorna minskat. Jag tror det beror på all katastrofrapportering, säger Eva-Lena Milton.

Värst drabbat av vädret är dock inte stuguthyrningen och campingen, det är på kringaktiviteterna regnet slår värst.

Halvering

- Ingen vill hyra kanot när det regnar, säger Kjell-Åke Gustavsson, vd på Isabergs camping och stugby nära Gnosjö i Småland, där han märkt en halvering på uthyrning och guidade turer.

Ungefär samma rapport lämnar Nils-Magnus Angantyr, marknadschef på Astrid Lindgrens värld i Vimmerby.

- Stuguthyrningen ökar faktiskt något jämfört med förra året, men när det är 12 grader varmt så lockar det inte att äta glass eller ha picknick i gröngräset.

Att gästerna trots allt ändå kommer trots regn och kall väderlek är inte så konstigt, tycker han.

- Det är inte lätt att backa ur när man väl lovat barnen att åka.

I Lappland ställde förra veckans regnande till problem för många fjällvandrare. Men fjällturisterna tycks heller inte vara så lättskrämda.

- Lapplandsfjällen är faktiskt särskilt populära och där ökar antalet gästnätter med tio procent - trots regnet, säger Johan Krüger, informatör på Svenska turistföreningen.

Robert Triches/TT