Nytt oväder drar in över västkusten

NYHETER

Stormen har krävt tre liv i Storbritannien

Ett nytt oväder väntas in över Sverige i natt.

SMHI varnar för ett djupt lågtryck med orkanbyar som närmar sig från brittiska öarna.

Över hela Västeuropa rapporteras kaos i ovädrens spår.

Foto: I helgens orkan blåste taket på det här garaget i Kortedala i Göteborg av. Nu varnar SMHI för att ett nytt oväder är på väg mot västkusten.

Vädrets makter fortsätter att gäcka ett redan hårt prövat Europa med nya stormar.

I går dödades en man på Irland när hans lastbil blåste av en bro och föll 30 meter ner på en flodbank. Färjor och flyg ställdes in.

En fiskebåt med 19 man ombord hittades på onsdagen drivande utanför Skottland efter ännu en kraftig storm, meddelade kustbevakningen.

Myndigheter i norra Storbritannien och Nordirland har utfärdat stormvarningar och har manat människor att stanna inomhus efter att minst tre bilister har omkommit i ovädret.

Enligt TT har ovädret brutit elförsörjningen för tiotusentals personer i Storbritannien och flera färje- och tågförbindelser har ställts in.

Farligt att köra bil

Det är inte bara i Sverige tusentals hus står utan el. I Danmark, Baltikum, Storbritannien och Irland är många fortfarande utan ström eller står med fötterna i vatten efter helgens stormar och översvämningar.

Och nya stormar har redan svept in över brittiska öarna och väntades bara bli värre under natten till i dag. Meteorologer spådde vindstyrkor på upp till 45 meter per sekund.

- Det kommer att vara extremt farligt att vara ute och köra bil, varnade Storbritanniens vädertjänst enligt Reuters.

Även Norge och Danmark barrikaderade sig mot nya stormar. Efter den förra, som norrmännen döpte till Hårek, kastade sig Inga över Norges västkust.

Rejäla vindbyar

Hård kuling och stormvindar i sikte har fått danska säkerhetsföretaget Falck att höja beredskapen.

- Det är en kamp mot tiden, säger Claus Aagaard, Falcks regionchef på Nordjylland, till nyhetsbyrån Ritzau.

För Sveriges del passerar de första regnskurarna i dag utan att ställa till särskilt mycket skada.

Men under natten ökar vinden till storm längs västkusten. Bohuslän, Dalsland och Västergötland kan få uppleva rejäla byar med vindstyrka upp till 20 sekundmeter.

På fredag lugnar vädret ner sig och solen kommer äntligen att skina. Samtidigt blir det kyligare med minusgrader också i Götaland.

Fler artiklar:

Aftonbladet-TT-AFP