Mark Thatcher erkände delvis inblandning i kuppförsök

Foto: Mark Thatcher, son till den före detta brittiska premiärministern Margaret Thatcher, erkände sig skyldig till delfinansiering av ett kuppförsök. Straffet blir fyra års villkorligt fängelse och nära tre och en halv miljon kronor i böter.
NYHETER

Johannesburg

Efter en uppgörelse med åklagarsidan dömdes Mark Thatcher på torsdagen av en sydafrikansk domstol till fyra års villkorligt fängelse och nära tre och en halv miljon kronor i böter.

Domen föll efter att den förra brittiska premiärministerns son överraskande erkänt sig skyldig till ”försummelse” för att underlåtit att ta reda på att en av hans investeringar i själva verket var delfinansiering av ett kuppförsök.

– Inget pris är för högt för att kunna återförenas med min familj, löd den dömdes egen kommentar efter Västra Kapprovinsens högsta domstol meddelat domen.

Därmed är den märkliga historien om kuppförsöket mot det lilla oljerika västafrikanska landet Ekvatorialguinea över för Mark Thatchers del. Han får nu tillbaka sitt pass och är fri att lämna Sydafrika och resa till USA där hans hustru och två barn befinner sig. Redan samma kväll reste Thatcher från Sydafrika.

Undkom dödsstraff

Dessutom riskerar han inte längre utlämnas till Ekvatorialguinea – ett hot den 51-årige britten levt under sedan han greps av sydafrikansk polis i augusti förra året.

Men för de cirka 60 legosoldater och påstådda kuppmakare som sedan i mars i fjol sitter fängslade i det lilla landet – inklämt mellan Kamerun och Gabon – är historien långt i från över. Några av dem har med nöd och näppe undkommit dödsstraff och har i stället dömts till mångåriga fängelsestraff.

Kupplanen, som alltså delvis ska ha finansierats av Mark Thatcher, blev känd i mars förra året sedan ett flygplan fullt med legosoldater landat i Zimbabwe med avsikt att där köpa vapen. Sedan var det meningen att styrkan skulle vidare till Ekvatorialguinea och där möta ytterligare en grupp legosoldater. Tillsammans skulle de störta diktatorn Teodore Obiang Nguema och ersätta honom med en oppositionspolitiker.

Har råd att slarva

För affärsmannen Thatcher ska oljepengarna ha lockat. Men planen stöp redan i Zimbabwe då planet stoppades av zimbabwisk militär.

Visserligen har ingen hittills erkänt sig skyldig till själva kuppförsöket och Thatcher själv påstår att hans försummelse bestod i att han trodde att han investerade i ett ambulansflyg.

Och han har råd att slarva. Trots flera tveksamma affärer och investeringar genom åren bedöms ”Järnladyns” son vara god för många miljoner pund.

Hans mor uppges vara mycket lättad efter torsdagens dom.

Ingrid Dahlbäck/TT