Frige Annika och Kubasvensken

Publicerad:
Uppdaterad:

Här är frågorna som läsarna ville att Persson skulle ställa till Bush

De fängslade svenskarna, kriget i Irak och USA:s ensidiga hållning i Palestinafrågan.

Det är frågorna som läsarna tycker att statsminister Göran Persson skulle ta upp med USA:s president George W Bush.

Vanligast är kraven på att både Annika Östberg och Mehdi Ghezali ska friges.

Hon sitter sedan många år fängslad i Kalifornien.

Han är fånge på Camp X-ray vid USA-basen Guantanamo sedan mer än två år - utan rättegång och utan att veta vad han anklagas för.

Här några av läsarnas frågor till Bush:

Annika Östberg

- Jag vill att Ni diskuterar den livstidsdömda svenska kvinnan Östberg och om hon om möjligt ska få avtjäna sitt straff i Sverige.

Owe Eklund

Hej Göran !

Se till att den svenska kvinnan i Kalifornien får avtjäna resten av sitt straff i Sverige.

Ha en trevlig resa och hälsa cowboyen.

Sven

Hej Göran! Tag upp fallet Annika Östberg och vädja om att hon får avtjäna resten av straffet i Sverige!

Christina Strömberg

Kubasvensken

- Jag skulle vilja att han tar upp kränkningarna av mänskliga rättigheterna på fångarna som är internerade i lägret på Guantanamobasen.

Bruno

Fråga om Kubasvensken. Det är ofattbart att de kan göra som de gjort med fungarna på Kubabasen!

Marcus

Jag tycker att Persson ska kräva ett omedelbart frigivande av Mehdi Ghezali som suttit 2 år olagligt frihetsberövad. Denna kränkning av en svensk medborgare är en kränkning av Sverige. Det är helt oacceptabelt och det är en fråga som Sverige har otalt med USA. Det finns många andra frågor, men denna berör just Sverige - USA.

Gunnel Karlsson

Konflikten mellan israeler och palestinier

Jag tycker att han skall ta upp staten Palestinas situation.

NBJ

Bäste Göran!

När du nu träffar den store och kloke Bush, bör du säga åt honom att han ska sluta upp med att hålla Israel om ryggen. Om du gör det, så bidrar du till freden i Mellanöstern och i hela världen. Och så ska du förklara för Bush varför man inte bör be muslimska länder att hjälpa till med ”korståg”.

Erland Högberg

Lysekil

Han skulle be president Bush förklara sin ställning i Mellanösterkonflikten som, i strid mot alla befintliga FN konventioner, ger Israel rätt att behålla delar av den ockuperade marken och tar rätten ifrån flyktingar att återvända till sina hem. Den ställningen misskrediterar Bush som en förnuftig och rationell president.

Suad

Irak-kriget

Varför invaderade han Irak? Var är de kemiska vapen som Irak skulle ha? Vad ska det bli av de tusentals irakier som idag finns i Sverige och på andra ställen? De är de stora förlorarna.

Samer Abdul, exil-irakier

Herr Persson får absolut inte, på något sätt, visa stöd eller förståelse för den form av ockupation som nu finns på plats i Irak. Han borde framföra att FN redan från början borde ha varit med, åtminstone politiskt om inte militärt.

Jan Sarin

Jag skulle vilja veta hur Bush skall lösa kriget som pågår i Irak, utan att så många oskyldiga får sätta livet till på båda sidor. Skulle även vara intressant att få veta hur han ställer sig till att fler länder börjar dra sig ur samarbetet att demokratisera Irak, och tror han helt ärligt på att det kan bli demokratiskt.

Tina

Kriget mot terrorn

Vilket land står på tur efter Irak?

Muhened

Eftersom Sverige historiskt sett har stoppat huvudet i sanden tycker jag en revolutionerande och relevant fråga vore att fråga:

Hur kan vi stödja er i kampen mot terrorism ?

Daniel, student, Karlstad Universitet

aftonbladet.se

Publicerad: