Här våldtogs 13-åring

Publicerad:
Uppdaterad:

Polisen: Vi har några ledtrådar

1 av 3 | Foto: BENGT KULÉN
ÖVERFÖLLS MITT I KALASET En 13-årig flicka våldtogs vid 16-tiden i söndags i centrala Göteborg. Hon hade inte en chans mot de två gärningsmännen.

GÖTEBORG

En 13-årig flickan våldtogs i centrala Göteborg av två unga män.

Ett stenkast bort roade sig tiotusentals människor på Göteborgskalaset.

Våldtäkten skedde vid 16-tiden i söndags under Göta Älvbrons fäste nära Nordstan. Det dröjde flera timmar innan flickan kunde ta sig till polisen och berätta vad hon utsatts för.

- Hon träffade de två killarna under kalaset, men exakt hur vill jag inte gå in på, säger spaningskommissarie P-O Johansson på länskriminalpolisens spaningsrotel.

I centrala stan

Solen sken från en klarblå himmel och det var upp emot 30 grader varmt i Göteborg i söndags. På Packhusplatsen och Bananpiren var det tjockt med folk som roade sig på Göteborgskalaset.

Men ingen verkar ha sett övergreppet mot flickan, som enligt uppgift till Aftonbladet skedde några hundra meter från folkhavet vid Centralstationen och Nordstan.

Polisen har ändå gott hopp om att få tag på gärningsmännen.

- Vi har några ledtrådar att gå efter, säger P-O Johansson som dock inte vill gå in på några detaljer.

Den 13-åriga flickan fick i söndags kväll hjälp av polisen att ta sig till sjukhus. Hon undersöktes av läkare och prover togs för den fortsatta utredningen. Hennes kläder har tagits om hand av polisen för teknisk undersökning.

Flickan har nu fått lämna sjukhuset och komma hem. Hon är fysiskt oskadd men mår mycket dåligt av det inträffade.

Traumatiskt

- Det måste vara oerhört traumatiskt för en ung flicka att råka ut för detta. Det är jättejobbigt för henne, säger P-O Johansson.

Förutom 13-åringen har flera andra flickor och kvinnor utsatts för våldtäkt och våldtäktsförsök i Göteborg de senaste dagarna.

I fredags kväll råkade en 30-årig kvinna illa ut strax före midnatt. Några män i en båt erbjöd henne skjuts över älven till Bananpiren. Två män våldtog kvinnan.

Vid femtiden i söndags morse våldtogs en 15-årig flicka av två män vid Vasaplatsen.

Lyckades fly

Natten till i måndags överfölls en 16-årig flicka vid Stigbergstorget. En man försökte slita av henne kläderna, men hon lyckades ta sig loss och fly.

En 46-årig kvinna blev mitt på dagen i måndags överfallen i sin lägenhet av en man. Hon var ytligt bekant med mannen som hon någon dag tidigare träffat på stan. Kvinnan lyckades dock tillkalla hjälp.

- Det är visserligen ett pågående kalas, med mycket folk ute. Men det har varit anmärkningsvärt många sexuella övergrepp, konstarerar Eva Sandberg, jourhavande kommissarie.

Kerstin Danielson, Gunnar Svensson

Publicerad: