Här är det nya Sommartorpet

NYHETER

Mats tar över som snickare i succé- serien

Foto: HAN LEDER PROGRAMMET Ernst Kirchsteiger kliver fram som programledare i "Sommartorpet". Det blir det gamla stenhuset i bakgrunden som ska rustas. Ernst ska slamma väggar, fixa kök och bygga kakelugnsskåp.

I sommar blir han Sveriges mest kände snickare.

Mats Öierstedt, 36 - storstadsbo i Solna - tar över hammaren i "Sommartorpet" på SVT efter Mathias Alton.

- Jag gör det mesta, säger han. Rustar gamla hus, inreder vindar, fixar smålyor och bygger husbåtar.

Foto: Mats Öierstedt - ny i tv.

"Sommartorpet" rustar nu sitt fjärde gamla hus i Örebrotrakten. Serien startar den 16 juni och går tio måndagar.

Gänget med programledaren Bella Linde, inredaren Ernst Kirchsteiger och snickaren Mathias Alton har under hösten/vintern också hunnit göra i ordning en villa i "Nya rum" som utmanat Martin Timells "Äntligen hemma" i TV 4.

Trion splittras

"Sommartorpet" har stadigt legat i tittartopp, bara slaget av Lasse Berghagen med sin allsång.

Nu splittras trion när Mathias Alton återgår till egen verksamhet.

Vem är du, Mats Öierstedt?

- Jag är gift med Lena, vi har barnen Alva, 3, och Love, 1,5. Jag hämtar dem på dagis när jag är klar för dagen i den villa i Sundbyberg som jag just nu renoverar. Kör eget, har varit snickare ända sen yrkesskolan.

Hur fick du tv-jobbet?

- Bella Linde bidrog sedan hon kikat på den vindsvåning i Solna som jag inrett till vår egen bostad. 150 kvadrat, jättehärlig. "Sommartorpet" är drömjobbet. Även om jag inte är lika specialiserad på gamla hus som Mathias Alton har jag rustat flera och känner starkt för byggnadsvård.

Dina specialiteter?

- Compact living, ettor med fällbara sängar och fiffiga inredningssnickerier. Men jag är nog rätt bred som snickare. En stor grej är husbåtstypen Aqua Villa som jag byggt sju stycken av på Pampas Marina i Solna.

Flera nyheter

Nytt i "Sommartorpet" i år:

Ernst Kirchsteiger kliver fram som programledare medan Bella Linde gör reportagen utifrån.

För första gången rustas ett gammalt stenhus. Vitputsat tegel på granitsockel, byggt kring sekelskiftet. Ernst ska slamma väggar, fixa kök och bygga kakelugnsskåp. Mats bygger bland annat ut köksverandan till uteplats och murar arbetsbänk.

Satsar på inredning

- Vi satsar lite mer på inredning än tidigare, säger producenten Anneli Mencin på SVT i Örebro. Men sommartorparna får massor av handfasta rustartips, precis som vanligt.

Lennart Arnstad

ARTIKELN HANDLAR OM

Trädgård