Kritik mot USA mörkas

NYHETER

Sveriges före detta FN-ambassadör Pierre Schori har gått till hårt angrepp mot USA för deras krig i Irak.

Men kritiken har tystats - av Sveriges regering, uppger Sveriges Television.

Foto: Förre FN-ambassadören Pierre Schoris kritiska rapport om president Bush politik tystades av den svenska regeringen.

När Pierre Schori lämnade posten som ambassadör för Sveriges FN-representation i New York förra sommaren sammanfattade han sina erfarenheter i en rapport till utrikesminister Laila Freivalds.

Rapporten innehåller hård kritik mot den utrikespolitik som har förts under George Bushs ledning.

Pierre Schori konstaterar bland annat att Irakkriget tycks ha utvecklats sig till en humanitär, ekonomisk och politisk katastrof.

Han kritiserar också USA för att ha utnyttjat FN:s säkerhetsråd för att genomföra sin omdiskuterade utrikespolitik.

Till sist slår han näven i bordet när det gäller USA:s agerande i en rad andra internationella frågor, exempelvis bistånd och jämställdhet.

Valda delar utelämnades

Men kritiken har blivit tystad av Sveriges regering, När Rapport begärde att få ut rapporten valde regeringen att hemligstämpla rapportens mest Bush-kritiska delar.

Enligt utrikesminister Laila Freivalds ”sprider man inte offentligt vad vi tänker om andras politik”.

Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap, säger till Rapport att det på UD finns en stark tradition av att hemligstämpla för mycket än för lite.

– Och i det här fallet är det väl så att om Pierre Schori uttalar skarp kritik mot USA i den här rapporten, så gör utrikesledningen bedömningen att det skulle vara ett bekymmer för de svensk-amerikanska förbindelserna om det kom till offentligheten och därför väljer man att använda hemligstämpeln, säger han.

Anna-Maria Carnhede