"Han umgås i fel kretsar"

Publicerad:
Uppdaterad:

Vännerna om gripne svensken i São Paulo

Svensken som gripits i São Paulo umgås i kriminella kretsar men reste till Brasilien för att hälsa på kompisar.

Det säger vänner som Aftonbladet talat med.

- Han är lättledd och umgås i fel kretsar men skulle aldrig kunna organisera knarksmuggling.

kokainLIGA En 26-årig serb och hans resesällskap greps på flygplatsen Cumbica med 11 kilo kokain på sig. Han avslöjade sedan var resten av ligan befann sig.
kokainLIGA En 26-årig serb och hans resesällskap greps på flygplatsen Cumbica med 11 kilo kokain på sig. Han avslöjade sedan var resten av ligan befann sig.

Det fanns i natt ingen officiell svensk bekräftelse på den brasilianska polisens uppgifter om att man gripit en 28-årig svensk från Värmdö utanför Stockholm.

Svensk polis har inte blivit kontaktad och utrikesdepartementet vet ingenting.

Aftonbladet har dock talat med flera personer som känner svensken. De bekräftar att han åkte till Brasilien för några dagar sedan och att de inte lyckats få tag på honom sedan gripandet.

- Han sa på telefon att han var där för att hälsa på kompisar, säger en person i 28-åringens närhet.

Greps i fredags

Det var i fredags som den svenske mannen och flera andra européer greps av polisen i São Paulo, misstänkta för omfattande narkotikasmuggling mellan Brasilien och Europa.

En 26-årig serb greps i tullen med 11 kilo kokain. I förhör avslöjade han var kumpanerna fanns. Vid tillslaget mot två hus i den fashionabla förorten Jardins greps den svenske 28-åringen och sju andra personer.

Inte dömd tidigare

Enligt uppgifter till Aftonbladet har 28-åringen umgåtts i kriminella kretsar och förekommit i utkanten av flera polisutredningar i Sverige men aldrig dömts för något brott.

Ingen av de personer som Aftonbladet talat med tror att han är kapabel att organisera smuggling.

- Kanske är hans kompisar inblandade. Men att han var i huset när polisen slog till betyder ju inte att han har något med smugglingen att göra.

Olle Castelius

Publicerad: