Norsk falu – en riktig kalkonkorv

NYHETER

Nationalklenoden EU-skyddad

Norrmännen gjorde falukorv av kalkon.

Det skulle de ha låtit bli.

Falukorv är en svensk nationalklenod - skyddad av EU-regler.

Foto: Fuskfalun.

- Falukorv får bara innehålla nöt- och griskött. Minst 42 procent. Inte kalkon, säger Åke Rutegård, vd på Kött- och charkföretagen.

Vatten, några procent potatismjöl, kryddor och salt ska också vara med.

Men norska Prior fyllde korven med 32 procent kalkonkött och 22 kyckling.

Då slog den svenska falukorvskontrollen till.

- Vi blev rätt sura och skickade en skrivelse till Prior i Norge, säger Åke Rutegård.

Norrmännen blev tagna av den kraftfulla svenska reaktionen. John Nordahl på Prior Norge säger till norska tidningen VG:

- Jag förstår inte varför vi inte kan kalla den falukorv. Det står tydligt på paketet att den är tillverkad av kalkon.

Men Prior har beslutat att plocka bort namnet.

I Sverige äter vi 40 000 ton falukorv per år.

Kerstin Danielson