Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Elise, Lisa

Därför uppmärksammas svenska Metoo-uppropen internationellt

Publicerad 2017-11-27

Metoo-rörelsens genomslag i Sverige uppmärksammas har uppmärksammats av flera internationella medier.

Här har uppropen fortsatt längre än i många andra länder och nu utmanas bilden av Sverige som det mest jämställda av länder.

– Bilden av Sverige som det uppfostrande landet som ska lära andra återkommer gång på gång, säger Lena Martinsson, professor i genusvetenskap.

Bransch efter bransch samlar kvinnor i upprop i Metoo-rörelsen och flera internationella medier har uppmärksammat hur stora avtryck rörelsen gör i Sverige.

New York Times skriver om Margot Wallströms vittnesmål, hennes och regeringens ståndpunkt om en jämställd politik och utrikespolitik.

Brittiska Independent rapporterar om skådespelaruppropet #tystnadtagning och Hollywood reporter fokuserar på Alicia Vikanders medverkan i uppropet.

Varför skickar Metoo-rörelsen chockvågor genom Sverige? Det frågar sig australiska tv-kanalen SBS och intervjuar journalisten Alexandra Pascalidou och jämställdhetsminister Åsa Regnér.

Åsa Regnér förklarar genomslaget i Sverige med att det svenskar förväntar sig jämlikhet.

– Vi är väldigt medvetna om att jämställdhet är extremt viktigt, kvinnor är medvetna om sina rättigheter och är trötta på situationen, svarar Regnér.

Även Aftonbladets reporter Nivette Dawod intervjuas av SBS.

– De undrade varför det blivit så stort i Sverige. I Australien har det inte blivit mycket större än Harvey Weinstein-storyn och inte satt igång samma rörelse som här, säger Nivette Dawod.

– Det är bara att se tillbaka till de senaste åren som varit, #prataomdet-kampanjen som var för några år sedan, att vi pratar om föräldraledighet. Svenska folket är väldigt intresserade av jämlikhetsfrågor, vi diskuterar ofta och gärna om sånt som handlar in på skinnet. Kanske för att vi har den lyxen att kunna prata om det i Sverige, vi har inte krig eller större samhällsproblem, säger Dawod.

Lena Martinsson, professor i genusvetenskap vid Göteborgs universitet menar att bilden av Sverige som det mest jämställda landet i världen kan ha bidragit till att vi inte tagit larm om trakasserier på allvar. Därför reagerar också resten av världen på att uppropen blivit så många i Sverige.

– Det skapar en idé om att det här är något som gäller andra, något vi placerar på andra som kommer hit, att de som kommer hit är problemet. Att det inte hör hemma med den nationella identiteten.

Bilden av Sverige som uppfostrare

Margot Wallströms tongång om en feministisk utrikespolitik har väckt internationellt intresse. Det är en hög ambition menar Lena Martinsson och hoppas att det är något som man skapar reella politiska förslag av.

– Att den svenska regeringen är uttalat feministisk och återskapar också idén om det jämställda Sverige. Bilden av Sverige som det uppfostrande landet som ska lära andra återkommer ju, när det gäller handskakningsdebatten till exempel.

– Det är ett hårt arbete att följa upp och det tycker jag inte att man gör som det är nu. Det ska bli intressant att se hur de lever upp till sin feministiska agenda i de här sammanhangen.