Här är kiosken som vägrar visa upp tobak

Sofie Westman driver en kiosk tillsammans med två kollegor. Där har man valt att gömma tobaken – och ge plats för annat, skriver Skaraborgs Allehanda.

– Tanken är ju att om man inte exponerar tobaken så är det färre som börjar använda det, säger Sofie till Aftonbladet.

Tillsammans med två andra driver Sofie Westman kiosken Örby slott och gott i Örby utanför Stockholm. Till skillnad från andra kiosker har de valt att inte fronta med tobak i butiken. Bakom deras disk ser man istället en fototapet som pryds av en grön skog och en sol som skiner. Cigaretterna håller de gömda och den tidigare stora snuskylen är utbytt mot en liten.

– Vi är väldigt stolta över det, att vi tagit bort tobaken. Vi säljer ju tobak, men de som röker och snusar vet vad de vill ha, då behöver man inte göra ännu mer reklam, säger hon och fortsätter:

– Tanken är ju att om man inte exponerar tobaken så är det färre som börjar använda det. Och för de som till exempel försöker att sluta röka blir det lättare helt enkelt – de kan komma in till oss utan att se tobak.

”Även de som röker tycker det är bra”

Det var i våras som de tog bort tobaken för första gången då de deltog i ett projekt av cancerfonden. Då fick de byta ut tobaken som brukade synas bakom kassan mot andra varor.

– En dag hade vi frukt, en dag hade vi hattar och en dag hade vi prydnadsflamingos. Man är ju annars så van med att tobaken ska ha den centrala platsen.

Cancerfonden var på plats och filmade projektet, som har syftet att verka för ett exponeringsförbud. När de ställde tillbaka allt som det var bestämde Sofie och kollegorna att de inte ville ha det så längre.

– Vi blev så inspirerade och tänkte nej, nu måste vi följda det här.

Så sedan början på sommaren blev den temporära förändringen permanent. De har inte märkt någon skillnad i försäljningen av tobak men kunderna uppskattar initiativet.

– Även de som röker tycker att det är jättebra. Nu hoppas vi att fler kiosker följer efter oss och vågar. Vi tycker vi har ett ansvar, just mot barnen framför allt. Varför ska tobaken ha den mest centrala platsen i butiken? Vi har andra grejer som vi vill visa upp där.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN