H&M bränner tonvis med kläder

NYHETER

Förra året brände H&M 19 ton med nyproducerade kläder i ett värmeverk i Västerås, rapporterar Uppdrag Granskning.

Mängder av varor som H&M har bränt i Sverige under 2016 motsvarar 50 000 par jeans.

– Vi ser ju absolut att det här är ett problem som vi vill komma tillrätta med, säger företagets tillförordnade miljöchef Cecilia Strömblad Brännsten till UG.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYR≈N

Svenska klädföretaget H&M bränner tonvis med nyproducerade kläder varje år.

Enligt företaget själva handlar det om kläder som skadats av mögel eller fukt under transporten så att de inte längre går att sälja. Dessutom bränns kläder som innehåller för höga halter av farliga kemikalier.

– Från ett miljöperspektiv så vill ju vi självklart att våra produkter ska ha en så lång livslängd som möjligt, säger företagets tillförordnade miljöchef Cecilia Strömblad Brännsten till UG.

H&M presenterar varje år en hållbarhetsrapport och i den nämns inte ett ord om alla helt nyproducerade kläder bränns som sekretessavfall på bland annat värmeverket i Västerås.

Dubbelt så mycket som i Danmark

Om två år vill klädjätten sluta använda farliga kemikalier i sin klädframställning, ett initiativ som de har hyllats för. År 2020 ska alltså inga sådana kläder behöva brännas.

– Den första frågan som slår mig är varför är det så höga halter kemikalier i produkten att de inte kan säljas. Det är ett tecken på något som jag tycker är problematiskt. Det återspeglar ju den stora användningen av kemikalier i produktionen, säger miljöminister Karolina Skog (MP) till UG.

Att tillverka ett par jeans kräver cirka nio kilo koldioxidutsläpp och förbrukning av 20 000 liter vatten. Dessutom krävs utsläpp som skulle kunna förorena 700 000 liter vatten så pass illa att hälften av alla arter som lever i vattnet dör.

De helt nyproducerade kläderna som H&M skickade till bränning 2016 motsvarar 50 000 par jeans.

Tidigare i höst avslöjade nyhetskanalen TV2 i Danmark att H&M 2016 brände 9,6 ton kläder i landet. Bara hälften av mängden som brändes i Sverige.

ARTIKELN HANDLAR OM