Hovrätten stoppar husrannsakan hos Aftonbladet

Av: John Granlund, Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Svea hovrätt går på Aftonbladets linje.

Domstolen stoppar åklagare Charlotta Tanners krav på att få utföra husrannsakan på Aftonbladets redaktion.

– Det låter som att någon äntligen har tänkt efter. Tingsrättens beslut var respektlöst, säger Aftonbladets publisher Jan Helin.

Aftonbladets redaktion.
Foto: Carolina Byrmo
Aftonbladets redaktion.

Aftonbladet publicerade i söndags maskade bilder på två misstänkta gärningsmän som kan ha utfört ett rån i Kista galleria. Bilderna publicerades maskade av pressetiska skäl eftersom Aftonbladet inte kunde vara säker på att personerna på bilden hade begått brottet.

Begärde ut bildfiler

Polisen begärde att Aftonbladet skulle lämna över bildfilerna - vilket Aftonbladet sa nej till med hänsyn till källskyddet.

– Det här är bilder som har kommit till oss via en uppgiftslämnare som vill vara anonym. Om vi skulle ge bildfilerna till polisen så skulle vi riskera att röja källan. Bildfiler har i dag ofta en rad metadata med sig som gör att källan skulle gå att spåra, sa Aftonbladets publisher Jan Helin tidigare.

Solna tingsrätt gav då åklagare Charlotta Tanner rätt att med hjälp av polisen genomföra en husrannsakan på Aftonbladets redaktion.

”Tingsrätten förordnar, med stöd av 28 kap. 1 § andra stycket rättegångsbalken, att husrannsakan får företas på tidningen Aftonbladets redaktion i syfte att eftersöka och beslagta den it-enhet/it-enheter som innehåller omaskerade bilder av misstänkta gärningsmän."

Aftonbladet överklagade beslutet och yrkade att husrannsakan tills vidare inte får genomföras.

Nu har Svea hovrätt gett Aftonbladet rätt – tingsrättens beslut om husrannsakan får i nuläget inte verkställas.

"Respektlöst beslut"

Aftonbladets publisher Jan Helin välkomnar beslutet.

– Det låter som att någon äntligen har tänkt efter. Tingsrättens beslut var respektlöst och ogenomtänkt gentemot källskyddet, säger han.

Han betonar att Aftonbladet har varit berett att lämna ut bilden till polisen - om det kan garanteras att identiteten på personen bakom kameran inte röjs.

– Den här situationen hade vi kunnat lösa på ett mycket enklare sätt om polisen hade tagit kontakt med mig. Men polisen har fortfarande till denna dag ännu inte kontaktat mig. Det tycker jag är anmärkningsvärt, säger Jan Helin.

– Nu hoppas vi att den här saken löser sig med full respekt för källskyddet.

Nu ska Västerorts åklagarkammare senaste på tisdag komma med ett svar till hovrätten om hur de ställer sig till Aftonbladets överklagande.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN