Adel brottade ned självmordsbombare – hyllas över hela världen

NYHETER

Terroristen var på väg mot moskén

1 av 3
Adel Termos hyllas som en hjälte.

I torsdags dödades 45 personer i Libanons huvudstad Beirut i en attack som terrorsekten IS senare tog på sig. Men det hade kunnat vara fler – om det inte vore för Adel Termos.

Adel Termos var ute med sin dotter på en marknad i Bourj al-Barajneh i Libanons huvudstad Beirut i torsdags. Plötsligt hördes en kraftig smäll och kaos utbröt.

Det var den första självmordsbombaren av två som slagit till. Då såg Adel den andra, på väg mot en moské i närheten som var full av människor.

Han störtade fram, kastade sig och tacklade terroristen, skriver The Guardian.

”Många är skyldiga honom sina liv”

Bomben briserade – och Adel dog direkt. Men samtidigt räddade han antagligen hundratals.

– Många, många familjer är skyldiga honom sina liv. Som kan tacka honom att de fortfarande är tillsammans, säger fysikern Elie Fares, som bor i Beirut, enligt PRI.

Enligt tidiga uppgifter skulle Adels dotter ha dött i attacken, men på bilder som spridits efteråt påstås det att hon är vid liv och sörjer sin far.

På nätet hyllas Adel Termos som en hjälte.

”Istället för att springa för sitt liv offrade han det för att rädda hundratals”, skriver en av alla som delat ett inlägg om honom på Twitter.

Kontrolleras av Hizbollah

Attacken ägde rum i en del av Beirut som kontrolleras av Hizbollah, organisationen som har både en politisk och en militär gren. Den sistnämnda är terrorstämplad av EU. Hizbollah har stridit mot IS i Syrien med stöd av syriska regeringstrupper.

Enligt nyhetsbyrån AP finns det uppgifter om att Adel Termos var medlem i Hizbollahs politiska gren.

– Kampen mot terroristerna kommer att fortsätta och det blir ett långt krig mellan oss, sade Hussein Khalil, en medarbetare till Hizbollahledaren Hassan Nasrallah, enligt AFP.

ARTIKELN HANDLAR OM

Beirut

Libanon