Kommunal reste tidigt till kongress – åkte på safari

Av: Isabelle Nordström, Richard Aschberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Betalade 500 kronor för resa, hotell och krogbesök

1 av 7

Här är resan som Annelie Nordström ångrar.

Inför en fackkongress i Sydafrika åkte Kommunals delegation ner en vecka i förväg.

De var i Krugerparken i två dagar och åkte på safari.

Utflyktsdygnen kostade Annelie Nordström och övriga i Kommunaltoppen 500 kronor per person. Förbundet stod för resten av resan.

– Det är klart jag ångrar att resan inte bara handlade om kongressen, sa Annelie Nordström.

Vid onsdagens pressträff, där Annelie Nordström meddelande sin avgång, hade Aftonbladet inte publicerat artikeln om Kommunals resa till Sydafrika.

Ändå valde hon att själv ta upp resan.

– Det är klart att jag ångrar att jag inte såg till att det blev en resa om bara kongressen, säger hon.

För drygt tre år sedan åkte en delegation på 29 personer till globala fackförbundet PSI:s kongress i Durban i Sydafrika. Sju av dessa var anhöriga till förbundets delegater, bland dem Annelie Nordströms sambo.

Kongressen pågick officiellt mellan 27 och 30 november 2012. Men gänget från Kommunal flög ner en vecka innan, redan 19 november lyfte planet till Johannesburg.

Flög till nationalpark

Efter en dag med studiebesök flög hela sällskapet till den berömda nationalparken Krugerparken i norra Sydafrika, nära gränsen till Moçambique. De kom dit 21 vid lunchtid och lämnade parken två dagar senare.

– I princip så blir det två halvdagar och en heldag, säger Anders Jonsson, i dag Kommunals internationella sekreterare och den som organiserade resan till Sydafrika.

Parkens stora dragplåster är möjligheten att under en safari få se ”The big five”: leopard, lejon, elefant, noshörning och afrikansk buffel.

Vad gjorde ni?

– Vi hade en kortare safariutflykt på kvällen där mellan halvfem och halvåtta.

Under vistelsen träffade den svenska delegationen representanter från ett lantarbetarförbund. Mötet skedde vid nationalparken.

Många av de boenden som finns i och kring nationalparken är ofta rätt lyxiga.

Var övernattade ni, var det någon lodge?

– Ja, precis. Utanför parken, säger Anders Jonsson.

Stod Kommunal för kostnaderna där?
– Ja, men entrén till Krugerparken fick alla betala själva.
Övernattningar och sånt?
– Alla övernattningar stod Kommunal för, men det ingår också i den summan som de medföljande fick betala. Men det är klart, att för mig ingick det, säger han.

Kostade 18 000

Anhöriga fick betala 18 000 kronor enligt Anders Jonsson – då ingick flygresan tur och retur, alla hotellkostnader, en rad måltider, inrikesflyg och alla andra transporter i landet.

– Det har ingått en del betalda måltider, framförallt de där första tre dagarna. I Durban har det också ingått lite måltider, säger Anders Jonsson.

De från Kommunal som hade familjemedlemmar med sig flög ekonomiklass, medan de som åkte ensamma i tjänsten flög businessclass.

– För mig som åker som ombud i min tjänst betalar Kommunal hela resan så klart, säger Anders Jonsson.

Kommunal betalade dock för Ylva Thörns resa, tidigare Kommunalordförande och numera landshövding i Dalarna.

Hon var inte anställd av Kommunal vid tidpunkten för resan, men har tidigare varit ordförande i PSI.

Varför var hon med?

– Hon var inbjuden av PSI för att svara för sin del av verksamhetsperioden. Men det finns ingen ekonomi i den organisationen så då åkte hon med oss, säger Anders Jonsson.

Fanns beslut om resan

Vem som bestämde att Kommunals delegation skulle vara åka till Krugerparken vet inte Anders Jonsson. Men det fanns ett beslut.

– Ja, någon måste ha sagt att vi skulle beställa utflykten till Krugerparken. Jag vet inte vem, säger han.

Den 23 november åkte sällskapet till Durban, där själva kongressen arrangerades. Även om det officiellt började 27 november så drog en del av punkterna igång tidigare, berättar Anders Jonsson.

Aftonbladet har innan pressträffen på Kommunal begärt att få ut alla dokument och kvitton kring resan, men har blivit nekade.

”De detaljuppgifter du begär är inte offentlig handling, jag kommer inte lämna ut dem”, skrev Anders Jonsson då i ett mejl efter intervjun.

Efter att Annelie Nordström själv tog upp Sydafrikaresan på pressträffen har Kommunal lovat att plocka fram kvitton och fakturor för resan.

Publicerad: