"Båten sjunker, vattnet strömmar in"

Av: Mathias Asplund

Publicerad:
Uppdaterad:

Hon får samtal från de som flyr på Medelhavet

De ringer henne på mobilen och skriker efter räddning.

Radiojournalisten Meron Estefanos blir kontaktad av många båtflyktingar.

– De ringer när det värsta händer, säger hon.

Flyktingar i sjönöd ringer till hennes mobiltelefon och ber om hjälp, för att hon talar till dem i sitt radioprogram. Meron Estefanos arbetar för veckomagasinet Eritreanska flyktingars röst och har blivit kontaktperson för många av de som flyr.

Hon får minst 15 samtal i veckan, bara från Medelhavet.

– Vi är 300, 400 eller 500 ombord. Båten sjunker, vattnet strömmar in och har börjat nå upp till våra knän. Motorn funkar inte. Såna saker säger de, berättar Meron Estefanos.

Svart vecka

Ingen ringde henne i natt. Men hon är rädd att många av de 400 som befarades drunknade i tisdags är eritreaner. Det har varit en svart vecka.

– Det är för mycket att ta in, säger Meron Estefanos.

När samtalen kommer brukar hon fråga om deras position och sedan ringa den italienska kustbevakningen i Lampedusa.

– Nu har jag blivit van. Man tror att man har hört det värsta och man vänjer sig, samtidigt får man inte så mycket panik som förr. Det händer ibland, som när en smugglare hade slängt gps:en i havet. Men det känns inte bra att ha deras liv i egna händer.

"Mitt liv i dina händer"

– När de har problem säger de att efter gud är mitt liv i dina händer. Det är ett jättestort ansvar de ger mig, fortsätter hon.

Hur många samtal kommer och hur många människor kommer att dö? Meron Estefanos oroar sig inför sommaren. Det mer gynnsamma vädret gör då att fler tar chansen på båten.

– Det är klart att när det är så här mycket redan i april så vet jag inte hur mycket det kan bli under sommaren.

Hundratals i samma båt

Ofta skeppas flera hundra flyktingar i små gummibåtar som är anpassade för ett 50-tal personer.

– Smugglarna är inte försiktiga längre utan skickar dem med vilken båt som helst. Normalt är det 50 personer en gummibåt kan ta. Men nu kan de ha 200-300 personer i en läckande båt. Nu kan det också ta 8-10 timmar innan hjälpen kommer när, säger hon.

Publicerad: